Pokud karlovarské hoteliéry něco skutečně štve, pak jsou to neustálé dotazy na úbytek ruských hostů a negativní dopad tohoto současného trendu na hospodaření hotelů. A všichni odpovídají většinou stejně. „Dokázali jsme tento výpadek zvládnout."

Grandhotel Pupp například zaznamenal nárůst hostů z českých i regionálních firem, čímž částečný odliv zahraničních klientů kompenzoval. „My nejsme na ruskou klientelu tolik zaměřeni a jsme na tom lépe než v roce 2013. A v případě silvestrovských pobytů se o propadu nedá vůbec hovořit. Ty už máme z osmdesáti procent obsazené," uvedla ředitelka Grandhotelu Pupp Andrea Pffefer -Ferklová. Na vánoční pobyty jezdí do tohoto špičkového hotelu většinou polská a německá klientela, zatímco silvestr zde preferují právě Rusové. Grandhotel Pupp chystá pro své hosty Vánoce v rodinném stylu. „Oni tento přístup oceňují, mohou si svátky u jednoho stolu vychutnat se všemi, koho mají rádi," vysvětlila ředitelka Ferklová. Vánoční atmosféru naladí i adventní trhy před hotelem, kde zní koledy, voní svařené víno a lidé si zde mohou koupit vánoční maličkosti. Na dobročinný bazar se chystá kromě zaměstnanců hotelu i samotná ředitelka, která zde už tradičně bude prodávat lívance. „Ty mi nasmažil manžel, ale já to na bazaru odstojím," se smíchem prozradila. Na silvestra se osm minut po půlnoci nad Grandhotelem Pupp jako každoročně rozzáří velkolepý ohňostroj.

Nádherně rozsvícený a ozdobený je při adventním čase také hotel Imperial. Vánoční výzdoba tohoto karlovarského hotelu je skutečně výpravná. Ani zde si na úbytek hostů nestěžují. „Očekáváme standardní průběh vánočních i silvestrovských svátků a nic nenapovídá tomu, že bychom se měli mýlit," uvedl Alexandr Rebjonok, ředitel hotelu Imperial.

Spokojeni jsou i v hotelu Thermal. Ten bude ve sváteční čas oděn do řady třímetrových vánočních stromů rozsvícených na terase. „Do budoucna bychom chtěli vánoční trhy uspořádat podél hotelu Thermal, na prostranství pod venkovním bazénem. S městem jsme už o tom jednali, ale bylo to na poslední chvíli. Doufám, že to vyjde příští rok," uvedl pověřený ředitel Rudolf Mašata. A dvěma slovy odpověděl na dotaz na obsazenost hotelu při svátcích. „Full house." Thermal je tak plný jak na silvestra, tak na Vánoce. „Naše klientela je mezinárodní a ze čtyřiceti procent ji tvoří němečtí hosté. Otevřeli jsme marketingové dveře, nastavili koncept a pracujeme na budoucnosti Thermalu. Což se nám daří," pochválil sebe i zaměstnance ředitel Mašata.