„Je to jedinečná příležitost, jak do našeho regionu přivést mezinárodní školu, vytvořit nová pracovní místa a zároveň oživit provoz na letišti v Karlových Varech, pro které to bude mít nezanedbatelný finanční přínos. Díky tomu na sebe karlovarský region také přitáhne pozornost leteckých společností,“ uvedl náměstek hejtmanky Martin Hurajčík.

Projekt se podle Hurajčíka neobejde bez určitých investic do vybudování zázemí, jako jsou třeba hangáry pro výuková letadla. „Investice se však Karlovarskému kraji vrátí do tří let,“ poznamenal Hurajčík. Letecká škola F AIR má 28 let dlouhou tradici v oboru vzdělávání leteckého personálu. V současnosti jí navštěvují studenti ze 47 zemí světa. Její absolventi pracují nejenom jako piloti, ale také například jako manažeři a experti v nadnárodních leteckých společnostech.

„Pro spolupráci s Karlovarským krajem se vedení školy rozhodlo proto, že Disponujeme perfektně vybaveným letištěm a také je tady velmi dobře navazující infrastruktura. Karlovarský kraj zároveň jasně deklaroval zájem o spolupráci na tomto významném mezinárodním projektu a také nabídl vhodné podmínky,“ podotkl Hurajčík.

Na zářijovém zasedání zastupitelstva vystoupil výkonný ředitel společnosti F AIR Michal Markovič, který podrobně vysvětlil, jak bude probíhat samotná výuka v kurzu s oficiálním názvem Integrovaný výcvik Dopravního pilota.

„Výcvik trvá čtrnáct měsíců a bude do něj ročně zapojeno na šedesát až sedmdesát vysokoškolských studentů. Škola k výuce využívá ty nejmodernější letecké stroje. Jedná se o velmi malá dvou až čtyřmístná letadla, která nejsou téměř vůbec slyšet. Hluková zátěž je tedy minimální. Létat se nebude nad Karlovými Vary a v žádném případě nepůjde o akrobatické lety, jak se spekulovalo,“ konstatoval Markovič.

Důležitým partnerem tohoto strategického projektu je ČVUT – Ústav letecké dopravy. Záměr je plně podporován i ze strany Ministerstva dopravy ČR a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Podle prognóz se letecké společnosti budou v nejbližších letech potýkat s velkým nedostatkem pilotů. Letecká doprava se neustále rozvíjí a již nyní jsou personální kapacity velmi omezené. Zájem o výuku tak do budoucna ještě určitě poroste.

Utkání 3. kola Tipsport extraligy HC Energie Karlovy Vary - HC Oceláři Třinec
Energie si vyšlápla na Třinec, na body to nestačilo