Proč pořádáte každý rok dvě výstavy?

Náš Klub koček Karlovy Vary pořádá již několik let dvě výstavy. Jednu jsme organizovali v Karlovarském kraji, například ve Žluticích, Teplé, Ostrově a poslední tři roky i v samotných Karlových Varech. Druhou pak v Plzeňském kraji v Chodové Plané, kde jsme z důvodu neochoty ubytovávat vystavovatele s kočkami činnost ukončili. Výstavy organizujeme z důvodu pocitu seberealizace, snaze prezentovat všechna plemena koček veřejnosti. Těší nás, že podle odborného tisku, mezinárodních posuzovatelů a zejména vystavovatelů jsou naše výstavy jedny z nejlepších v České republice. Problém je, že v České republice je jich oproti ostatním zemím Evropy mnohem víc. V Rakousku je jich třeba osm za rok, ale v Česku je jich na pětadvacet. Ale v poslední době ubývá kočiček a jedna výstava za druhou padají. Zrušeny byly výstavy v Plzni, Hradci Králové, Liberci, Jindřichově Hradci, ohroženy jsou i Most, Ústí nad Labem, Uherské Hradiště, Příbram. Výstavy postrádají kvalitnější organizaci a jsou ekonomicky neudržitelné. Chtěli jsme jeden termín zrušit, ale vystavovatelé nás žádají, abychom to nedělali. Nejen z ekonomických důvodů, ale i z důvodu dostupnosti nám mizí „venkovské výstavy" a nastává kumulace akcí v Praze, Brně, Ostravě a Olomouci.

Jaká kritéria musí splňovat kočka?

Každá kočka má standard, podle kterého je hodnocena. Pak je nějaký vývoj ve standardu trend. Třeba Miss world má také nějaký standard, jak má miss vypadat, ale pak je tam trend. Když se podíváte na modelky z šedesátých či devadesátých let, tak je to úplně jiné „zvíře" než dnes. Posuzovatelé koček se liší v uplatňování jeho výkladu. Když budu mít stejnou kočku a dvanáct posuzovatelů, tak každému se bude líbit něco jiného.

Na výstavy jezdíme se ženou již 15 let a jsme nejstarší chovatelská stanice mainských koček v republice. Proto ze zkušenosti víme, že když půjdeme ke konkrétnímu posuzovateli, zda se mu bude líbit moje kočka Willow nebo poletíme. Vy znáte jejich názor a způsob, jakým posuzují a víte, jaké typy koček máte doma. Ale nevíte, jaká bude konkurence. A proto je každá výstava jiná.

Jací posuzovatelé přijedou na letošní výstavu?

Pozvali jsme respektované a zkušené posuzovatele. Přijedou z Paříže, Varšavy, Bernu, Nitry a Brna. Jsou to oblíbení posuzovatelé, za kterými vystavovatelé pro jejich objektivní hodnocení jezdí.

Jací vystavovatelé jezdí na karlovarskou výstavu?

Na naši výstavu jezdí zejména cizinci. Zatím máme přihlášky z Polska, Německa, Itálie, Dánska, Nizozemska, Belgie, Ukrajiny a Slovenska. Češi v poslední době moc nejezdí. Ono to nevypadá, ale Karlovy Vary mají v tomto ohledu úplně nešťastnou polohu. My jsme na konci světa. V dubnu na výstavu přijel z Moravy pouze jeden vystavovatel. Do Varů nikdo nejede, protože nejsme dostupní a nevede k nám dálnice. Z Polska je to daleko, ale Poláci k nám jedou, protože se jim u nás líbí. Přitom Ostravu nebo Prahu mají pod nosem. K nám jezdí jenom ti, kteří k nám chtějí opravdu jet. Slyšeli už o naší výstavě, nebo už byli na naší výstavě a chtějí se k nám vrátit.

Neplánujete přesun soutěže například do Prahy, která by byla blíž?

Ne. My jsme taková protiváha Prahy, kde jsou nakumulované soutěže. Máme v Karlových Varech výborné zázemí, podporu města i kraje, generálního sponzora, partnery, ubytování, spolupráci s mediálními partnery. Slabinou je pouze dostupnost Karlových Varů a malé prostory v jinak úžasném Lidovém domě. Je paradoxem, že malá Chodová Planá, kde jsme výstavy pořádali 7 let, měla lepší podmínky.

S kolika kočkami jezdí soutěžící na výstavu a kolik koček mohou lidé vidět?

Nejčastěji jezdí s jednou až třemi. Ale třeba Belgičané a Holanďané sem jezdí s pěti, ale někteří cizinci i se sedmi. Na mezinárodní výstavě musí být každý den minimálně 150 koček, ale zároveň do Lidového domu se více než 160 koček nevejde. A protože část vystavovatelů jezdí pouze na jeden den, tak za oba dny se celkově bude prezentovat kolem 200 koček.

Kolik máte celkem soutěžících?

Z minulých výstav víme, že se nám hlásí přibližně 100 vystavovatelů s tím, že někdo vystavuje v sobotu, někdo v neděli nebo celý víkend. Letos ještě není uzávěrka, ale již teď víme, že účast z ciziny bude rekordní.

Čím je vaše výstava jedinečná?

Naše výstavy jsou dávány za vzor pro perfektní organizaci, kde se projevuje sehranost našeho nepočetného týmu. Díky sponzorům máme pro vítěze připraveny na ostatních výstavách málo vídané ceny. Výstavy se konají pod záštitou pana primátora, který osobně chodí udílet cenu. Pan hejtman udílí čestný titul Krajská kočka. Díky generálnímu sponzoru máme pro výbor a stewardy krásné oblečení.

Kolik lidí se v průměrů jde podívat na vaši výstavu?

Jsme jedna ze tří nejnavštěvovanějších výstav koček v republice. Jsou výstavy, kam chodí dvě stě lidí za dva dny a u nás jsou to řádově tisíce.