Cílem je přivést k dárcovství co nejvíce mladých lidí a seznámit studenty s důležitostí darovat krev. Ke kampani, nad kterou převzal záštitu hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis, se připojila nejen veřejnost, ale také mnohé společnosti po celém kraji. „Některé už nahlásily, že půjdou hromadně na transfuzní stanici darovat krev, jiné nabízejí slevy těm, kteří půjdou darovat. Ti, kteří darovat krev z různých důvodů nemohou, přispívají na transparentní účet,“ informoval Jan Hamar, předseda Komunitního centra Chebsko. Právě komunitní centrum se společně s Europe Ambulance Service, Nemocnicí Sokolov a zdravotní pojišťovnou do kampaně pustilo. V rámci několikaměsíční akce budou zástupci jezdit po základních a středních školách a budou besedovat s potenciálními dárci. „Jsme přesvědčeni, že proinformovanost by měla začít už ve vyšších ročnících základních škol,“ uvedl Jan Hamar. „Pravda je, že děti na základních školách ještě darovat nemohou. Mohou ale apelovat například na rodiče. Navíc jim pak při dosažení plnoletosti bude připadat normální navštívit transfuzní stanici a počet dárců rozšířit.“ Organizátoři kampaně se chystají pořádat i přednášky pro veřejnost. První z nich se uskuteční 25. března v Mariánských Lázních. Další budou následovat v Chebu, Sokolově či Karlových Varech. Právě tam budou mít zájemci možnost dozvědět se, co je čeká v případě, že se rozhodnou krev darovat. Na těchto akcích si budou moci nechat lidé zjistit například svou krevní skupinu.

Kvůli šíření koronaviru jsou na základě doporučení bezpečnostní rady státu uzavřeny návštěvám nemocnice. Toto doporučení už platí i v Karlovarském kraji. Foto: Deník/Jana Kopecká
V kraji jsou v karanténě kvůli koronaviru čtyři lidé

Ježdění po kraji ulehčí zástupcům automobil, který po dobu kampaně zapůjčil jeden z mariánskolázeňských partnerů. „Do kampaně jsme se zapojili, protože věříme, že pomůže nastartovat zájem o darování krve,“ řekl při předávání osobního automobilu jednatel mariánskolázeňské společnosti Václav Šlégl. „Každý z nás zná někoho, kdo potřeboval takovou pomoc. Tato kampaň má smysl, a proto jsme se rozhodli zapůjčit automobil na zajištění mobility na akcích v rámci kampaně,“ dodal.