Poplatek původně od letošního ledna zvýšili o 500 korun na 1500 korun za jednoho psa. Za každého dalšího chovatel platí 2000 korun. Po petiční akci, kdy listinu podepsalo více než 1000 lidí, změnili radní názor. Zastupitelé souhlasili s tím, že za psa budou lidé od začátku příštího roku znovu platit 1000 korun a za dalšího 1500 korun.

Organizátorům petice se nelíbilo ani opatření, které mnozí označovali jako diskriminační. Lidé, kteří bydlí v rodinných domcích, nově platili místo 1000 korun za psa o polovinu méně a za každého dalšího jenom 1000 korun. Ani to ovšem už není pravda, pro obyvatele domků ve městě platí stejné podmínky jako pro chovatele z paneláků. Primátor Petr Kulhánek konstatoval, že radní v případě poplatků dali na názor veřejnosti.

Majitele psů v Karlových Varech může potěšit i to, že zastupitelé schválili další úlevy pro chovatele, které měly původně zcela zaniknout. Znamená to, že člověk, který si vezme domů psa z útulku, bude rok zproštěn povinnosti platit poplatek. Stejně na tom bude ten, kdo si nechá psa označit čipem, a to i předtím, než nová vyhláška začne platit. Zastupitel Zdeněk Musil navrhl, aby bylo v těchto případech osvobození dvouleté, ale neuspěl.

Zatím ale není v Karlových Varech stále vyřešeno, která místa budou vyhrazena pro volný pohyb psů a kolik jich bude. Dosud jsou to čtyři místa, což se náměstkovi primátora Jaroslavu Růžičkovi zdá málo. Nyní mohou majitelé své psy pustit z vodítka, aniž riskují pokutu, na pravém břehu Ohře mezi lávkou a Chebským mostem, na loukách ve Staré Roli a v Drahovicích a rovněž v Rybářích u železnice. Podle jednoho z návrhů by mohlo být takových míst až šestnáct.