Vláda České republiky se na svém středečním zasedání zabývala mimo jiné i návrhem statutu lázeňského místa Karlovy Vary. Karlovy Vary se tak stanou prvním lázeňským městem v České republice, kterému se podaří získat nový statut, odpovídající současným potřebám a poměrům.

„Předcházející statut z roku 1956 se snažil v podstatě o to samé, o co usiluje i ten nový, a to chránit jedinečné přírodní zdroje, umožnit jejich nerušené užívání ku prospěchu člověka a v neposlední řadě chránit univerzální architektonické, památkové a kulturní hodnoty, kterým daly za staletí intenzivního využívání vzniknout," uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

„Statut lázeňského místa Karlovy Vary klade mimořádný důraz na ochranu vnitřního lázeňského území, lázeňství, geofyzikální podstaty přírodních léčivých zdrojů, míst, kde jsou užívány, lázeňského režimu, kterým se jejich léčebné užívání řídí, a také na ochranu zájmů těch, kdo je využívají a jedinečných hodnot daných historickým vývojem a přírodními podmínkami místa," doplnil mluvčí.

Statut vymezuje vnější a vnitřní území lázeňského místa, upravuje omezení související s jeho výstavbou a rozvojem a určuje činnosti, které se  v lázeňském místě omezují nebo zakazují, a zařízení, která se v něm nesmí zřizovat.

„Ve vnitřním území lázeňského místa bude zakázáno budování nových staveb, které by nerespektovaly dochované urbanistické, architektonické a památkové hodnoty a které by vedly k nadměrnému zahušťování zástavby, zejména na úkor zeleně. Ve vnitřním území lázeňského místa bude dále zakázáno budování nových staveb, které by byly zjevně nevyvážené co do podlažnosti a výšky staveb nebo stavebních prvků a které by zjevně přesahovaly stávající zástavbu. Ve vnitřním lázeňském území bude také zakázána výstavba průmyslových objektů, objektů zemědělské výroby, jednotlivých a skupinových garáží, sběrných komunikací, provozoven které by narušovaly léčebný režim, používání technologií ohrožujících horninové prostředí, znečišťujících životní prostředí, působících nadměrný hluk či vibrace, stavby a zařízení vyvolávajících větší dopravní zátěž než je nezbytná dopravní obsluha území. Údržba komunikací se bude provádět bez používání látek škodlivých vodám nebo ve vodě rozpustných. Bude zakázáno používat hlučné stroje a zařízení od 18:00 do 8:00 a v neděli a o svátcích po celý den. Ve vymezeném území budetaké zakázáno užívání pyrotechniky s výjimkou oslav příchodu Nového roku," pokračoval Kopál.

„V kolonádách a překolonádních prostorách budou zakázány dopravní prostředky, nejen jejich užívání, ale i vnášení či odkládání, s výjimkou invalidních vozíků, zdravotních pomůcek a dětských kočárků. Bude zakázán vstup se zvířaty vyjma psů doprovázejících zrakově či tělesně postižené a psů služebních. Zákazy budou vyznačeny odpovídajícím značením piktogramy. Na veřejně přístupných prostranstvích ve vnitřním lázeňském území bude zakázána rovněž zvuková reklama mimo provozovnu, obtěžující světelná reklama nebo rozdávání reklamních letáků. Plakáty a letáky smí být pouze na místech k tomu určených. Bude také zakázáno krmit volně žijící a toulavá zvířata a chovat hospodářská zvířata nebo zvířata vyžadující zvláštní péči," dokončil Jan Kopál.