Na úterním zastupitelstvu města mu už k téměř dvanácti milionům magistrát přihodil dalších pět.

„V rozpočtu města na letošní rok byla vyčleněna pro příjemce HC Energie částka 11,3 milionů korun, jejíž uvolnění po částech schvalovalo zastupitelstvo města 17. ledna letošního roku, kdy odsouhlasilo uzavření smlouvy na prvních 4,6 milionů. Pak byl 15. května uzavřen dodatek na dalších 3,8 milionů," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Zdůraznil, že v úterý 4. září odsouhlasilo zastupitelstvo dodatek na zbývajících 2,9 milionu korun.

V letošním roce vstoupily v platnost změny legislativy týkající se odvodů z provozování hazardu. „Dříve mohli provozovatelé hazardu odvádět část zisku na veřejně prospěšné aktivity, a často je odváděli právě na podporu sportovních klubů. Nyní tyto prostředky dostává město. V jednáních se sportovními kluby město deklarovalo, že hodlá z těchto prostředků nadále činnost klubů podporovat. Zastupitelé tak v úterý schválili pět milionů korun z těchto prostředků pro HC Energii," vysvětlil mluvčí.

Celkové rozdělení těchto prostředků, tedy peněz z hazardu, mezi sportovní kluby bude předmětem jednání rady města příští úterý. Podle našich informací se bude jednat o rozdělení přibližně padesáti pěti milionů korun.

„Sportovní komise by měla radě města navrhnout klíč k jejich rozdělení. Změna nakládání s prostředky odvedenými z hazardu představuje pro kluby nemalý zásah. Dříve je mohly obdržet již na jaře, letos padne rozhodnutí až na podzim. Kluby jsou tedy ve srovnání s minulými roky nuceny překlenout několikaměsíční výpadek financí.," vysvětlil mluvčí Kopál.