Podle náměstka pro sociální věci Michala Riška (ČSSD) se jedná o první projekt zaměřený na podporu integrace cizinců v Karlových Varech. V rámci projektu, pokud Ministerstvo vnitra rozhodne o jeho finanční podpoře, by byly realizovány tři aktivity. U prvních dvou se jedná o kurzy pro pracovníky karlovarského magistrátu a pro pedagogické pracovníky mateřských a základních škol. Ty jsou zaměřeny na interaktivní techniky komunikace, například komunikace s nespolupracujícím klientem, s tlumočníkem, stresory a podobně, na interkulturní rozdíly, migraci a integraci dětí cizinců.

Třetí aktivita se týká úpravy dokumentů na webových stránkách města Karlovy Vary. A to včetně překladů z ruského, vietnamského a anglického jazyka pro cizince tak, aby získali základní informace a přehled o činnostech a kompetencích jednotlivých odborů a o tom, co a jakým způsobem je možno si na magistrátu či jiné příslušné instituci vyřídit, záležitosti v určitých životních situacích, například při narození dítěte, úmrtí v rodině, při handicapu, v nezaměstnanosti, podnikání a podobně.

Náměstek Riško uvedl, že je nezbytné, aby se Karlovy Vary zabývaly otázkou cizinců žijících dlouhodobě na území města. „Projekt, který odbor sociálních věcí připravuje, je první vlaštovkou v rámci aktivit zaměřených na integraci cizinců. Pokud se podaří projekt realizovat, určitě budeme v takových aktivitách pokračovat a nadále je i rozšiřovat," doplnil náměstek.