Z něho by mohli každoročně čerpat žadatelé, jejichž záměr posoudí a poté schválí vedení fondu. Šlo by především o mimořádné situace, kdy bude například vážně ohroženo dokončení oprav objektu kvůli nedostatku peněz a mohly by tak vzniknout další škody. Příspěvek by nejspíše byl vždy vyplacený jako dar. Novináře o tom informoval primátor Petr Kulhánek (KOA).

Podnětem k vytvoření fondu je podle Kulhánka případ obce Štědrá, kde dlouhá léta chátral zámek soukromého vlastníka. Ten o opravu nejevil zájem a obec od něj památku odkoupila za 2,5 milionu korun. Majitel si nechal zaplatit rovněž půl milionu korun, což byla pokuta vyměřená karlovarským magistrátem za to, že objekt řádně nespravoval. „Štědrá nás požádala, zda by nemohla dostat těch půl milionu korun nazpět. Nebyli jsme proti, jenomže jsme narazili na zákony. Jen tak darovat peníze prostě nemůžeme," uvedl primátor.

„Příklad Štědré je přitom pozitivní pro všechny vlastníky památek a ukazuje, že i malá obec s ročním rozpočtem kolem osmi milionů korun má odvahu a snahu zamezit škodám na historické stavbě," poznamenal Kulhánek. Oprava zámku přijde na několik milionů korun, letos chce Štědrá zachránit střechu, což bude stát asi dva miliony korun. Od Karlovarského kraje dostala příspěvek 240.000 korun, další peníze chce získat z prodeje pozemků. „Právě Štědrá je příkladem, kdy by mohly být peníze z fondu vyplaceny," dodal primátor.