Podle primátora Petra Kulhánka má smysl jen účelná, konkrétní spolupráce. A kontakty s Cassinem i Viareggiem jsou v posledních letech v podstatě nulové. „Vůbec se neozývají, nereagují například ani na pozvání na zahájení lázeňské sezony. Kdysi uzavřený partnerský vztah se nijak nerozvíjel," konstatoval primátor.

Není vyloučeno, že skončí rovněž partnerství se švédským Varbergem. „Marně se pokoušíme spojit s novým vedením tohoto severského města. Máme pouze informaci, že přehodnocují strategii partnerských vztahů a namísto přímé spolupráce mezi městy bude preferovaná spolupráce na úrovni států," podotkl Kulhánek.

Jako reálné se ale oproti tomu jeví uzavření partnerství s izraelským přímořským lázeňským letoviskem Ejlat. Delegace obou měst se už několikrát navštívily. Nyní například míří do Izraele karlovarští fotbalisté, u Rudého moře byli potápěči. „Oficiální partnerská spolupráce s Ejlatem se nám jeví jako velmi nadějná a pro Karlovy Vary přínosná. Proto chceme do Ejlatu vypravit i obchodní delegaci složenou ze zástupců místních hotelů a lázeňských zařízení," dodal Kulhánek.