První zářijový víkend bude lázeňské město v pohybu, protože kromě festivalu světla se v pátek uskuteční také Světový pohár v triatlonu.

„V loňském roce byl festival součástí oslav výročí narození Karla IV. a původně plánovaný jako jednorázová akce. Nakonec se ale stal jedním z vrcholů sezony, svou návštěvností předčil všechna naše očekávání,“ uvedl primátor Petr Kulhánek.

Právě vysoká návštěvnost předchozího ročníku byla impulsem k pořádání dalšího ročníku, který by měl být krokem k založení nové karlovarské tradice. Během víkendu totiž městem prošlo na 35 000 návštěvníků.

Letošní motiv festivalu světla vychází z celoročního tématu spojeného s Karlovými Vary, kterým je pohyb.

Druhý ročník festivalu světla organizuje společnost Spectrum brand. „Karlovy Vary nabízí krásnou historickou lázeňskou architekturu, která spolu s nejmodernějšími světelnými technologiemi vytváří dokonalý a skvěle se doplňující kontrast. Festival jsme dramaturgicky postavili tak, aby každé stanoviště představovalo jinou technologii,“ řekl za realizační agenturu Spectrum brand David Zaorálek.

Letošní ročník se bude od svého předchůdce lišit také programem. V pátek 1. září bude hlavně o videomappingové soutěži studentů, která se bude promítat na fasádu Alžbětiných lázní. Šest různých projekcí budou moci diváci zhodnotit pomocí hlasování přes mobilní zařízení. „Studentskou soutěž jsme připravili jako předzvěst příchodu Univerzity Karlovy do Karlových Varů, proto jsem velmi rád, že záštitu nad soutěží převzal rektor UK Tomáš Zima,“ uvedl radní Jan Klíma.

I tato spolupráce je velkým krokem pro začátek nové tradice. „Nápad s videomappingovou soutěží pro studenty považuji za velmi přínosný. Je velmi dobré, když mohou studenti předvést své umění, navíc tímto novým a zajímavým způsobem,“ svěřil rektor UK Tomáš Zima. Sobotní večer nabídne svým návštěvníkům celé lázeňské území. Na trase od Alžbětiných lázní až po Grandhotel Pupp vás čeká velkolepá podívaná v podobě osmi zastávek. Samostatnou součástí festivalu bude také hotel Imperiál, kterému bude hrát fasáda všemi barvami spektra. „Loňský ročník nastavil svou úrovní laťku hodně vysoko, věřím však, že návštěvníkům se budou líbit i letošní prezentace. Snažili jsme se nabídnout to, co v loňském roce nebylo, a tak se všichni mohou těšit na projekci do mlžné stěny, ve které se ukáže Duch pramenů v Tržní kolonádě,“ doplnila ředitelka Infocentra města Karlovy Vary Jitka Ettler Štěpánková.

V pátek začínají projekce ve 21:30 a v sobotu v 21 hodin.

Stanoviště festivalu světel VARY°září

1. Alžbětiny lázně videomapping (studentská soutěž)

2. Řeka Teplá Hotel Thermal cirkus na řece, souboj živlů v podání ohnivé a světelné live show

3. Sadová kolonáda interaktivní laserová harfa

4. Mlýnská kolonáda laserový mapping symbolizující sílu pramenů

5. Tržní kolonáda fog sceen, hlas pramene a mystické představení Ducha pramene

6. Chrám sv. Máří Magdalény 3D videomapping, zrození živlů

7. Řeka Teplá Grandhotel Pupp waterscreen Energie v pohybu

8. Mayerův Gloriet světelný maják lákající na festival

9. Hotel Imperial pulzující světelná fasáda