Ztrátový provoz městské společnosti Alžbětiny lázně znovu otevírá možnost, že by město Karlovy Vary mohlo oslovit pro jejich další budoucnost silného investora. Nový náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci) totiž na ustavujícím jednání zastupitelstva, které se konalo pondělí 24. října, naznačil, že ve hře je jejich privatizace, případně převzetí privátní osobou.

Na první tiskové konferenci nového vedení města ale tyto informace Vaněk mírnil. "Během následujícího funkčního čtyřletého období budeme hledat cestu, jak situaci s lázněmi vyřešit. Jejich provoz je problémový a ztrátový. Nejdříve si musím podklady ale důkladně prostudovat," uvedl Vaněk s tím, že příští týden má schůzku s šéfem Alžbětiných lázní Václavem Benediktem.

"Jsou před námi dvě otázky, na něž musíme najít odpověď. Tou první je, kde ušetřit, a s tím souvisí i energetický audit, s nímž se chci seznámit. A pak je tu záležitost, co s nimi dál, abychom mohli být hrdi na to, že tady máme tak výjimečný objekt, který byl ale původně plánován jako sezónní - letní lázně," reagoval Vaněk.

Jan Horník.
Jan Horník byl podeváté zvolen starostou Božího Daru

Má v plánu další budoucnost lázní řešit i s opozicí. "Máme dvě varianty, s nimiž budeme pracovat. Buď si je ponecháme, ale pak musíme najít úspory, a nebo budeme shánět silného investora. Nejde tedy tak o prodej, ale spíše o provoz společně s investorem," doplnil náměstek. Do poloviny příštího roku by chtěl mít obě varianty zpracované.

Primátorka Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) připomněla, že město v posledních dvou letech přispívalo Alžbětiným lázním 20 milionů ročně. "To prostě zkrátka nejde. Objekt si musí alespoň vydělat na provoz. Těch dvacet milionů mohlo jít na tolik potřebné investice," konstatovala primátorka.

Strategického partnera pro Alžbětiny lázně už město jednou hledalo, a to v době, kdy byl primátorem Petr Kulhánek. Ze záměru ale nakonec sešlo.

Jana Kopecká
KOMENTÁŘ: Cui bono nové vedení v Ostrově?