Kde se koupat s vědomím, že plavete v čisté vodě? Na Karlovarsku už téměř nikde, a to jsou prázdniny ani ne v polovině.

Nejhorší situace je v Karlových Varech. Areál Rolava, který karlovarský magistrát v loňském roce zrekonstruoval za více než sedmdesát milionů korun, je už pouze pro sportovce a neplavce. Zhoršená jakost vody je na pláži i na molu, v brouzdališti je voda ke koupání nebezpečná a hygienici varují před masivním výskytem sinic. Není divu. Rolava je stále chovným rybníkem.

„Karlovarský magistrát nyní vede trojstranná jednání, aby se situace změnila. Voda je majetkem státu, který ji pronajímá Svazu rybářů. Snažíme se proto uzavřít dohodu s Úřadem pro zastupování majetku státu, aby vodní plochu na Rolavě dostalo do nájmu město. Doufáme, že se dohodneme, a příští rok by už byl areál v naší správě a vodní plochy bychom pak udržovali jinak,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Koupání už hygienici nedoporučují ani na Velkém Rybníku. I zde je voda nebezpečná ke koupání a je zde masivní výskyt sinic.

Zhoršená jakost vody je také v oblíbených Děpoltovicích a přírodní koupaliště v Nové Roli vám sice nabídne vodu vhodnou ke koupání, ovšem se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. Oblíbené a vhodné pro návštěvníky upřednostňující přírodní koupání je také přírodní koupaliště v Kolové, ovšem zde kontrolu kvality vody krajská hygienická stanice neprovádí.

Co zbývá? Bílá voda v Chodově, kde hygienici hlásí vodu vhodnou ke koupání, Tatrovice nebo koupaliště Michal v Sokolově. To vše ovšem mimo karlovarský region.

Karlovaráci tento každoroční problém ovšem znají, a proto se nejraději koupou v oblíbených lomech v Jimlíkově a Hájku u Ostrova.