Případem se bude zabývat i policie, protože kraj jí případ postoupí k prošetření. Na odboru vnitřních věcí zároveň začal takzvaný forenzní audit ministerstva financí, jenž se zaměřuje na odhalení účetních podvodů a zpronevěr. Hejtmanství totiž neví, kdo si parkovací karty objednal a kdo je využíval. Jasno je pouze v tom, že Karlovarský kraj za ně od 1. ledna roku 2011 platí ročně 8 900 korun.

Což je nyní bezmála 700 tisíc korun. „Smlouva na tato tři stání nebyla krajskou radou nikdy schválena. Podařilo se nám pouze zjistit, že parkovací karty byly objednány prostřednictvím odboru vnitřních záležitostí. Stejně tak nevíme, pro koho byla tato parkovací stání určena. Na naše dotazy nikdo nereagoval a hejtmanův řidič uvedl, že zde nikdy neparkoval.

„Jedinou informaci, kterou jsme obdrželi je, že to pravděpodobně využíval hejtman a ředitel krajského úřadu,“ nastínila problém hejtmanka, podle níž byl v tomto případě porušen zákon. „Kraj se musí řídit efektivně, hospodárně a účelně,“ zdůraznila Jana Vildumetzová. O parkovacích kartách nic neví ani Dalibor Blažek (HNHRM), současný krajský náměstek pro majetek.

A to přes to, že tento politik zastával post i před náměstka i před uplynulými krajskými volbami, tedy za minulého vedení kraje. Parkovací karty byly ale objednány v roce 2011, tedy za koalice sociálních demokratů a KSČM. Jenomže bývalý hejtman Martin Havel (ČSSD) v tom žádnou senzaci a protiprávní jednání nevidí. „O parkovacích kartách jsem věděl. Využívali je politici a vedoucí úředníci, kteří potřebovali jednat na karlovarském magistrátu či vě městě. Nikdo si je ale privátně nepůjčoval,“ uvedl Martin Havel.

On sám parkovací kartu využil přibližně desetkrát. „Vozem jsem jel bez šoféra, takže jsme si ji půjčil. A po návratu na krajský úřad parkovací kartu vrátil,“ dodal bývalý hejtman. Kdo parkovací místa objednal, to neví. Nevidí v tom ale nic závadného ani podezřelého.
Krajský zastupitel a bývalý hejtmanův první náměstek Jaroslav Borka (KSČM) parkovací kartu kraje nikdy nevyužil.

„Věděl jsem, že je k dispozici, ale já jsem byl zároveň karlovarským zastupitelem, takže jsem měl kartu magistrátu,“ uvedl. A dodal, že parkování v podzemních garážích bylo krajem pořízeno zejména proto, že v centu Karlových Varů není kde zaparkova. Borka ale dodal, že laciné to pro kraj nebylo.