„Orchestr nyní funguje normálně," uvedl primátor Petr Kulhánek. Klid ale kolem KSO v poslední době příliš není. Rada města a zastupitelé do orchestru vyslali kontrolní komisi, která měla prověřit mimo jiné hospodaření v orchestru. Zprávu z kontroly už zastupitelé obdrželi, ale podle náměstka Michala Riška (ČSSD) ji vzali pouze na vědomí. „Čekáme nyní na výsledek kontroly odboru vnitřního auditu a také inspektorátu bezpečnosti práce. Až budou výsledky komplexně shrnuty, pak se jimi budeme dále zabývat," uvedl Riško.

Uchazeči, kteří se přihlásí do výběrového řízení na šéfa orchestru, musí splnit náročné požadavky. Mimo jiné musí prokázat pětiletou praxi v řídící funkci, vysokoškolské vzdělání ukončené v magisterském studijním programu a orientovat se v platné legislativě i v příslušném uměleckém oboru. Součástí výběrového řízení je i předložení koncepce Karlovarského symfonického orchestru včetně záměru financování tělesa na léta 2016 až 2020. Musí prokázat i bezúhonnost a lustrační osvědčení. Přihlášku do soutěže musí uchazeči zaslat nejpozději do 30. června.

Šimon Kaňka řídil KSO od konce roku 2010, kdy nahradil odvolaného Zdeňka Vikora. Nejdříve jako zastupující ředitel a poté i jako řádně jmenovaný šéf KSO. Konkrétní důvod, proč funkci ředitele po téměř pěti letech opouští, zatím neuvedl.