Ke stavbě logistických hal v obci Hory, proti nimž řekli místní obyvatelé v referendu konaném už před dvěma lety jasné ne, zbývá už jen málo. I když z původního záměru starého přes dvacet let zůstalo jen označení – centrum služeb a obchodu, projekt má stále platné územní rozhodnutí. Zopakovala to Ivana Doubová, bývalá vedoucí karlovarského stavebního úřadu, která nyní jako soukromá osoba zastupuje vlivnou investorku Lucii Lettenmayerovou. Právě ona v Horách obří haly zaměřené zřejmě na internetový obchod plánuje.

„Znovu opakuji, projekt má platné územní rozhodnutí. Teď se řeší pouze žádost o změnu v územním rozhodnutí. Zatím se v tomto případě pravomocně nerozhodlo. Proces je pozastaven do 30. září a potřebujeme doladit už jen drobnosti. Schází nám konkrétně stanovisko obce ke kácení stromů,“ informovala konzultantka Doubová.

Kvůli nestabilnímu svahu ujíždí v Bezručově ulici i zábradlí.
Práce na "Bezručovce" potrvají 30 týdnů. Krize zakázku zdražila

Starostka obce Lucie Hostašová se společně s místními obyvateli i právníky snaží stavbě hal, o nichž neměl nikdo z místních v podstatě ani tušení, jakkoliv zabránit. Nejen oni, ale například i v sousedním Jenišově se obávají se nárůstu dopravy. Negativní postoj k výstavbě mají také ekologové, protože na území loví chráněný luňák obecný.

„Zatím nás nikdo o stanovisko ke kácení nepožádal. Předpokládám, že pokud se u nás budou kácet nějaké stromy, bude tomu předcházet patřičný dendrologický průzkum. To územní rozhodnutí je staré přes dvacet let a za tu dobu projekt zcela změnil svůj charakter,“ reagovala starostka Hostašová, která je rozhodnutá za obec případné vydání pozměněného územního rozhodnutí s právníky napadnout.

Obec už například podala žalobu kvůli tomuto projektu i na Krajský úřad Karlovarského kraje. Jeho odbor životního prostředí totiž nařídil vloni na jaře veřejné jednání o stěžejním dokumentu EIA formou on-line, protože v té době byl kvůli covidu nařízen lockdown. Podle starostky to mohlo mít vliv na závěry EIA, přičemž záležitost neměla podle ní ani takovou důležitost, aby se její projednání nemohlo odložit. „Konečně jsme se v tomto soudním sporu někam posunuli. Krajský soud nás rok od podání žaloby už vyzval, abychom zaplatili soudní poplatky,“ uzavřela Hostašová.