Podle statického průzkumu a posudku by oprava budovy vyšla zhruba na 359 milionů korun, zatímco výstavba nové školy by podle krajského radního Jaroslava Bradáče (SPO) vyšla na polovinu.

„Současná budova školy by se při rekonstrukci musela zpevnit ocelovou konstrukcí za 13 milionů, protože by z ní zbylo jen obvodové zdivo. Ta by se pak ale musela zbourat. Selský rozum tedy napoví, čemu dát přednost,“ vysvětlil krajský radní Bradáč. Do potíží se škola dostala před dvěma lety, kdy spodní část budovy byla odvodněna. „Pak se celý objekt pohnul a pnutí nevydržel beton použitý na stavbě právě ve dvacátých letech. Díky tomu začaly praskat stropy a na na vady materiálu se tak přišlo včas,“ uvedl krajský radní Josef Janů.

Kraj nyní připravuje posudek, který obdrží České vysoké učení technické a to podle radního Bradáče následně vydá stanovisko k odejmutí památkové ochrany budovy školy. Kraj tak nyní musí řešit, kam přesune výuku stovek studentů. „Ředitelka školy je schopna po nějakou dobu výuku zajistit, ovšem bez odborných dílen pro skláře či keramiky. Svůj pracovní prostor potřebují i návrháři a další obory. „Jednáme se zaměstnavateli, kteří by mohli podat pomocnou ruku a také řešíme objekt, kde by mohla škola po případné demolici pokračovat,“ dodal radní Bradáč. Jednat chce kraj například s Karlovými Vary, které mají volnou kapacitu v bývalé škole v Bohaticích.

Požár v sauně hotelu Thermal
Oheň sice napáchal škody za miliony, nejvyšší daň si ale nevybral