Kromě zadaných statických posudků, které by měly hejtmanství napovědět, zda jsou objekty skutečně určeny k demolici, čelí krajští radní i protestům proti jejich zbourání. Po výhradách Národního památkového ústavu v Lokti mají nyní na stole i petici, v níž lidé zdůrazňují, že kraj nevyčerpal všechny možnosti na opravu objektů školy, která je navíc kulturní památkou. Podle krajského radního Josefa Janů (Piráti) už dokončené posudky prokázaly, že při stavbě školy za první republiky v roce 1924 byl použit chudý beton, nikoliv tedy hlinitanový, jak se původně tvrdilo. A právě okradený cement byl první příčinou poločasu rozpadu obou budov. Zda půjde škola k zemi, to stále není definitivní, ale cena za její opravu je vysoká. Podle krajského radního Jaroslava Bradáče jde přibližně o 350 milionů korun.

Vedení keramické školy dle pokynů krajských radních nyní vyhlásilo výběrové řízení na kompletní technický i statický průzkum všech budov školy. „Chceme mít v ruce odborný materiál, podle nějž bychom se mohli rozhodnout. Až dosud průzkumy, například z Českého vysokého učení technického, zahrnovaly pouze části objektů, u nichž se praskliny objevily. A to včetně stanoviska památkářů,“ vysvětlil krajský radní Jaroslav Bradáč. Technickým oříškem bude podle něj například oprava stropů a je možné vše konstrukčně spojit. „Opravit jde vše, otázka ale zní za kolik,“ doplnil radní Bradáč.

Studium na keramické škole se nepřerušilo ani při těchto stavebních komplikacích. Nejrizikovější učebny, například dílny, studenti opustili a učí se jinde. A zájem o studium na této umělecké škole je velký. Na Grafický design se hlásí 58 žáků, obor Užitá fotografie a média by jich chtělo studovat 33. O Design keramiky a porcelánu má zájem deset žáků a stejný počet se hlásí na obor Oděvní design. „Celkem bylo tedy podáno 111 přihlášek, přičemž škola plánuje přijmout 48 studentů,“ uvedla Veronika Severová z tiskového oddělení krajského úřadu.

Ilustrační foto.
Myslivci pořádají tradiční ples