Ke krádeži došlo jen několik dnů před tím, než Jiřího Fojtíka představenstvo KKN zbavilo funkce generálního ředitele trojice sloučených nemocnic v Karlovarském kraji. Už v pátek proto do karlovarské nemocnice nastoupili počítačoví experti a měnili všechna hesla v místní počítačové síti.

„Jiří Fojtík nám sdělil, že zcizení vozidla i notebooku nahlásil na policii a že v počítači neměl žádná citlivá data, například diagnózy pacientů nebo ekonomické údaje a rozvahy tohoto zdravotnického zařízení,“ uvedl Miloslav Čermák (ČSSD), náměstek hejtmana pro sociální věci a neziskové organizace. Na dotaz, zda mu není divné, že počítač zmizel krátce před Fojtíkovým odvoláním, sdělil, že o tom nemůže spekulovat.

„Žádná zdravotnická data jsem v notebooku neměl. Ta jsem do něj neukládal, připojuji se vždy přes servery v nemocnici a pracoval jsem s externím modemem,“ hájil se Jiří Fojtík s tím, že do nemocničního systému s citlivými údaji o pacientech neměl přístup. „Šlo pouze o ekonomické údaje, například četnost operačních výkonů nebo kontrolní vyšetření. Tato statistika ale neobsahuje ani rodná čísla pacientů,“ vysvětlil.

Odvolaný ředitel Fojtík už podle svých slov dokumentaci týkající se práce představenstva KKN předal Dagmar Divišové, vedoucí odboru ekonomiky krajského úřady a nové člence představenstva KKN.

Karlovarská nemocnice vykázala za loňský rok ztrátu dvaapadesát milionů. Plán hospodaření pro letošní rok, který valné hromadě KKN předložil Jiří Fojtík, počítal se ztrátou ještě vyšší. O kolik, to krajský radní a člen představenstva KKN Jaroslav Bradáč (ČSSD) odmítl upřesnit s tím, že to bylo naprosto nepřijatelné.

Karlovarský kraj tak podle radních nechá letošní plán hospodaření nemocnice přepracovat.

Podle radního Bradáče teď není jasné, kdy se podaří plán hospodaření přepracovat. „Musíme uspořit všude kromě mezd. Existují možnosti, jak toho dosáhnout,“ zdůraznil Bradáč.

Podle Václava Larvy, krajského radního pro zdravotnictví, je důležité, aby se zastavila tendence prodlužování závazků nemocnice po lhůtě splatnosti a pokles jejího cash flow. „Situace je řešitelná. Je to o toleranci a spolupráci všech,“ zdůraznil.