V radě by zasedli čtyři zástupci KOA, tři zástupci ANO a dva z hnutí Karlovaráci. KOA by měla primátora a jednoho náměstka, prvním náměstkem primátora by byl zástupce ANO a jednoho náměstka by měli Karlovaráci.

První náměstek za ANO by měl spravovat investice a dopravu, náměstek za Karlovaráky by měl na starosti městský majetek.

„Jsme rádi, že jsme se takto dohodli. Programový program je ale ve vývinu a je třeba jej doladit," uvedl Čestmír Bruštík, lídr hnutí ANO.

Jména radních a náměstka za ANO ale zatím Čestmír Bruštík sdělit odmítl.

Že se o koalici bude ještě jednat, to potvrdil i primátor Kulhánek. Podle Kulhánka ale jednání ještě nejsou u konce.

„Rozpracována je diskuse o jednotlivých gescích v exekutivě. Všechny tři subjekty nyní mají zpracovat návrh programového prohlášení podle svých priorit a KOA rozešle návrh koaliční smlouvy k připomínkování. Gesce ve vedení města, návrh programového prohlášení a koaliční smlouvy projdou interním projednáním jednotlivých subjektů, které se následně sejdou k dalšímu společnému jednání v pondělí 20. října," vysvětlil primátor Petr Kulhánek.

Pokud jednání o koalici dopadnou podle dosavadních předpokladů, chce Kulhánek zachovat dosavadní rozdělení kompetencí. KOA by si tak nechala primátora, který by měl na starosti finance, dotační politiku, lázeňství a cestovní ruch a právo, náměstek by pak měl mít na starosti sociální věci, školství a kulturu.

KOA ztratila ve volbách své dva dosavadní koaliční partnery, TOP 09 a STAN, jejichž zástupce voliči do zastupitelstva už nevyslali.

Nyní ale ztrácí i třetího, protože ODS do nově tvořené koalice nepřizvala, ačkoliv ta ve volbách získala dva mandáty a v zastupitelstvu za ODS usedne i odcházející náměstek Petr Bursík.

ODS na odchodu?

A jaký má ODS na to názor? Na to jsme se zeptali Jiřího Vaněčka, předsedy karlovarské ODS v rezignaci.

S kým jste jednali jako s prvním?

Naše první jednání proběhlo s vítěznou stranou KOA a jejich vyjednávacím týmem. Druhé a poslední jednání jsme vedli s Karlovaráky. S dalšími subjekty jsme nejednali.

Byly nějaké konkrétní výstupy z těchto jednání ?

V případě KOA to bylo v podstatě poblahopřání k volebnímu výsledku, nabídka spolupráce a deklarace případné podpory. Neseznamovali jsme se, za těch dva a půl roku, kdy jsme s KOA byli v koalici na radnici, se známe dobře.

S Karlovaráky jsme jednali několikrát. Díky zvoleným osobnostem z jejich řad jsme velmi brzo našli společnou řeč. Jejich názory na budoucnost směřování města a jeho rozvoj, jsou velmi rozumné. Jsou tam vidět konkrétní lidi s intelektem a životní zkušeností. Pokud se jim podaří část vizí prosazovat budou mít i naši podporu. Tím však neříkám, že budeme bezvýhradně podporovat všechny jejich předvolební hesla. V části z nich se neshodneme. Mluvím o věcech koncepčních a rozvojových, ty jsou pro město zásadnější.

Dnes bylo zveřejněno prohlášení KOA, které nastiňuje půdorys rodící se koalice ve složení KOA, ANO a Karlovaráci, tedy bez ODS. Jak to snášíte jako bývalý koaliční partner, který v podstatě zastabilizoval původní koalici a pomohl tak primátorovi se udržet po zbytek uplynulého volebního období. Mrzí vás to, že si vás jako spolehlivého koaličního partnera neuhájil a neprosadil ?

Samozřejmě, že taková věc nás mrzí. Také ale chápu, že vyjednávání jsou složitá a pokud se proti vám vymezí jiný budoucí koaliční partner s podstatně větším mandátem, manipulační prostor se snižuje. Priority se podřizují hlavnímu cíli, a to je sestavení koalice. Vyjednávání panu primátorovi nezávidím.

Přímá otázka, kdo se proti vám vymezil?

Podle mých informací Hnutí ANO. Je to zvláštní. Nikdo z Hnutí ANO s námi nejednal. Pochybuji, že si dělali nějaký monitoring a analýzu stavu karlovarské ODS za poslední například 3 roky, co do personálií nebo skutečně vykonané práce. Asi nás trendově odepsali bez hlubšího zkoumání, zato jejich kolegové například v Mladé Boleslavi naopak do koalice s ODS rádi vstoupili, aby mohli vůbec vládnout. Já to přijímám s pokorou, je to jejich rozhodnutí, nehroutím se. Pokud se nějaká strana opravdu etabluje a funguje již pár desetiletí, období úspěchů i neúspěchů se prostě střídá. A také se stane, že vás prostě někdo škrtne bez hlubšího zkoumání. Je hodnocen obal, a ne obsah. Tak to chodí.

ODS tedy přechází do opozice a je připravena jít po krku svému bývalému koaličnímu partnerovi?

Co bude, to je velmi předčasné. Počkáme si na programové prohlášení a programové priority. Přestože nebudeme spoluautory, dovedu si představit při určité shodě naši aktivní podporu a konstruktivní přístup. Opakuji však, že je to předčasné se vymezovat tak či onak, když to zásadní neznáme.

ČSSD v opozici?

V rodící se karlovarské trojkoalici není zastoupena ani ČSSD, ačkoliv právě o této straně se lídr ANO Čestmír Bruštík hned po volbách vyjádřil, že právě s ní chce spolupracovat. ČSSD získala ve volbách pět mandátů a v minulém zastupitelstvu byla v opozici. Edmund Janisch, lídr ČSSD, sice uvedl, že po zveřejněných informacích měl zkaženou snídani,

„Přeji nové koalici hodně úspěchů," uvedl posléze. Na dotaz, zda by do případně jinak postavené koalice ČSSD vstoupila, uvedl, že ano. „Dnes máme schůzku s Karlovaráky, uvidíme. Chceme ale plnit svůj volební program a starat se o město," dodal.

O co jim jde?

Podle lídra koalice O co jim jde, Strany zelených, Pirátů a KDU-ČSL Otmara Homolky se dalo od začátku předpokládat, že to tak dopadne. „A to na osmdesát procent. My nemáme problém s ANO, mají dobrý program a věříme, že to zde Andrej Babiš ohlídá, ale Karlovarákům nefandíme," dodal Otmar Homolka.