Proč právě on? „Protože pokud chceme ctít nějaké demokratické principy a nechceme popírat to, co jsme dosud tvrdili, tedy že premiér by měl mít zároveň nejvyšší mandát daný členskou základnou, tak je to právě a jedině on. Martin Kuba je prvním místopředsedou. Tedy po předsedovi nejvyšší stranický funkcionář, který po rezignaci předsedy bude ODS řídit. Jeho mandát vznikl legitimně na základě zvolení kongresem a tento mandát je platný a hlavně vyjadřuje podporu členské základny. „Jako současného ministra za ODS jej hodnotím také nejlépe," uvedl Jiří Vaněček.

Jeho jméno se již skloňuje v této souvislosti, ale není jediné, jaké další přednosti vedle stranického mandátu v jeho případě vidíte?

Jak již jsem řekl, v pozici ministra se velmi osvědčil a je vidět za ním velký kus práce na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Jako člověka jej hodnotím jako vysoce inteligentního a z osobní zkušenosti velmi pracovitého. Líbí se mi jeho mediální výstupy, protože umí mluvit tak, aby mu každý normální člověk rozuměl. Nezaklíná se čísly a nežije ve virtuálním světě. Navíc je právě z jeho dílny řada prorůstových opatření a priorit, které měla ODS prosazovat do konce volebního období na podporu zaměstnanosti, přímou podporu živnostníků a podniků a které byly veřejnosti představeny poměrně nedávno. Věřím, že z pozice premiéra by prosazení bylo nadále prioritou, a to ještě s větším důrazem. Řekněme si na rovinu, že vedle úsporných opatření, která tato vláda přijala a nebyla veřejností a v některých případech ani samotnou členskou základnou přijata, tak opatření navržená za jeho současné ministerstvo jsou jednoznačně plusovými body, pokud dojde k prosazení.

Funkční a akceschopnou vládu do příštích parlamentních voleb. Tak vidí budoucnost vládního kabinetu po demisi premiéra Petra Nečase poslanec parlamentu Jan Bureš (ODS).

„Máme tady velký průšvih, a to jsou povodně. Řešit je na podzim, tak by to bylo v řiti, a nebojím se toto slovo použít. Vláda proto musí pokračovat, i když s drobnými obměnami, a to až do regulérních voleb v příštím roce," uvedl poslanec Jan Bureš. Jako přirozeného Nečasova nástupce vidí místopředsedu ODS Martina Kubu. „Není to poprvé, kdy ODS stojí před řešením, jak dál. Po dvaceti letech má ale zažité mechanismy, jak se s touto situací vypořádat," zdůraznil poslanec Bureš.

Například ale senátor Jan Horník (TOP09+STAN) si Martina Kubu jako premiéra představit neumí. „Osobně jej neznám, ale všeobecně se ví, že na jihu Čech za ním stojí kníže Dlouhý z Hluboké. To si ODS myslí, že když na post premiéra zvolí opět bleděmodrou osobu, že to bude fungovat?" ptá se senátor. Podle něj by nyní republiku měla vést širší koalice, než je ona vratká a podle senátora Horníka vydíratelná, ambicemi sešněrovaná stojednička. „Pokud se to nepodaří, pak jsem pro nové volby. Jan Horník považuje situaci za velmi vážnou a mrzí jej, že Petr Nečas vodil národ za nos.

„To skutečně nevěděl, co paní Nagyová dělala? Všeobecně se vědělo, že měla obrovský vliv. Například na žádost několika karlovarských politiků za ODS nechala vyměnit šéfku karlovarského ředitelství Lesů České republiky. A to ani za ni v tu dobu nebyla náhrada. Zařídila to, prostě plnila přání. Premiér si ji pustil příliš k tělu, to nemohlo dobře skončit. Možná byl zaslepen láskou," připustil senátor Horník.