„V Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji a v přilehlé oblasti Bavorska budou účastníci sčítat ptáky ve společném přeshraničním projektu Ptačí hodinka. Pro zájemce z ostatních krajů je připravený program Ptačí krmítka. Metodika je stejná, ale každé sčítání má vlastní webovou stránku,“ uvedla Dita Hořáková, koordinátorka programu z České společnosti ornitologické.

Pro přihlášení do sčítání a následné odeslání výsledků jsou pro Plzeňský, Jihočeský a Karlovarský kraj k dispozici webové stránky ptacihodinka.birdlife.cz. „Zájemci se mohou hlásit až do 6. ledna, kdy je závěrečný den sčítání,“ poznamenala Hořáková.

Zkušenosti se sčítáním ani pokročilé ornitologické znalosti nejsou podmínkou, zapojit se může každý. „Pro pohodlnější zápis pozorování jsme připravili pomocný sčítací arch s kresbami nejčastějších hostů na krmítku. Pomůže účastníkům s určováním ptáků a průběžným zapisováním údajů,“ vysvětluje Hořáková.

Sčítat se bude po dobu jedné zvolené hodiny. Podle Hořákové u každého pozorovaného druhu zapisujeme pouze nejvyšší počet současně spatřených jedinců. „Vidíme třeba tři sýkory modřinky, za chvíli je jich šest a po chvíli jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku,“ říká k metodice Hořáková. Dodává, že bereme v úvahu všechny ptáky, které během sčítací hodiny spatříme.

A to ať už přistáli na krmítku, nebo jen prolétli kolem. Každý účastník se může do sčítání zapojit opakovaně. „Samozřejmě se časy nesmějí překrývat. Nejdříve dokončíme jedno hodinové sčítání a pak můžeme začít další. Místo lze změnit nebo zůstat na stejném. Pozorování vždy odesíláme pro každou hodinu zvlášť,“ upřesňuje Hořáková.

Zároveň upozorňuje, že zapisujeme pouze ptáky, které jsme během sčítací hodiny skutečně viděli. „I když víme, že běžně k nám létá například červenka a při sčítání se neukázala, do formuláře ji nezadáváme,“ zdůrazňuje.

Důležité jsou i záznamy o tom, že ptáci v danou hodinu na místo pozorování nepřilétli. „Zjištění, že je na místě ptáků málo, či dokonce žádní, je pro celkový obrázek důležité. Určitě nám pošlete své výsledky, i kdybyste během své hodiny nespatřili žádného ptáka,“ vyzývá Hořáková. Údaje ze sčítání budou účastníci zadávat online na stránkách programu. „Pokud nemají tuto možnost, je možné poslat výsledky poštou pomocí papírového formuláře, který je ke stažení na webu. V obou případech do 15. ledna. Předpokládáme, že finální výsledky budeme mít do konce ledna,“ dodala Hořáková.

Pokud jde o český a bavorský přeshraniční projekt Ptačí hodinka, bavorská ornitologická společnost Landesbund für Vogelschutz pořádá sčítání ptáků na krmítkách již od roku 2005, a proto může českým ornitologům s organizací významně pomoci. Němečtí ornitologové již díky své Ptačí hodince získali mnoho nových poznatků. Například v roce 2008 tak poprvé zaznamenali zimování jeřábů v jižním Bavorsku a zjistili velký úbytek vrabce domácího v centru Mnichova.

36. ročník Novoročního běhu na Svatošské skály.
FOTO: Novoroční běh na Svatošské skály byl v režii běžců Witte Bike Teamu