Pochybností nad tím, kdo je skutečnými majiteli Vysoké školy Karlovy Vary (VŠKV), jejímž spoluvlastníkem měl být i exděkan plzeňských práv Milan Kindl, i po zveřejnění nových informací nadále přibývá.

Trpělivost navíc dochází i některm karlovarským zastupitelům, kterým vadí, že VŠKV platí nájem městu za užívání městského objektu jen 18 tisíc korun měsíčně. Chtějí také znát, s kým Karlovy Vary ve skutečnosti spolupracují.

„Je nezbytné, aby se smlouvou uzavřenou mezi městem a vysokou školou v březnu 2000 zabývalo už říjnové zastupitelstvo. Nájemné ve výši 400 tisíc ročně je nízký a je nezbytné tento finanční vztah napravit. Vždyť jde o dumpingovou cenu,“ uvedl zastupitel Petr Kulhánek (KOA). Ten si smlouvu od magistrátu vyžádal a je podle něj velmi lehce vypověditelná.

„Chápu, že před devíti lety, kdy město o vysokou školu stálo, nabídlo výhodné podmínky pronájmu. Od té doby ale uplynulo devět let a je třeba smluvní vztah aktualizovat. Navíc město neví, kdo vysokou školu dnes vlastní a kdo je smluvním partnerem magistrátu. I to by se mělo co nejdříve objasnit, “ zdůraznil zastupitel. Smlouvu s VŠKV podpepsal v roce 2000 Stanislav Hubka a za VŠKV Miroslava Zajíčková. Podnět radě města Kulhánek odešle v nejbližších dnech.

Vedení města se ale podle mluvčího Jana Kopála nebude zajímat o to, kdo je vlastníkem Vysoké školy a kdo je tedy partnerem pro jednání za VŠKV s magistrátem. „Ačkoliv to může být informace zajímavá, pro vztah města s Vysokou školou Karlovy Vary nehraje podstatnou roli. Jménem firmy jednají obvykle oprávněné osoby, management, nikoliv vlastníci,“ vysvětlil.

Podrobnější informace nebude po vedení školy požadovat ani poslanec Jaroslav Fiala (ČSSD), zastupitel a člen správní rady VŠKV. „Co se týče výše nájemného, způsobu úhrady a pravidelnosti úhrady nájemného od kteréhokoliv nájemce města Karlovy Vary nejsem kompetentní vám sdělit jakékoliv informace. Mohu vám doporučit ptát se statutárních zástupců města Karlovy Vary,“ uvedl Fiala a zdůraznil, že na této vysoké škole nepřednáší.

Nový předseda správní rady VŠKV Jiří Drábek minulý týden uvedl, že školu vlastní dva právníci ze Švýcarska, jejichž jméno ale odmítl zveřejnit. Dnes už ale předseda Drábek hovoří zcela jinak. „Tito právníci ze zahraničí se majiteli školy stanou až za dva či tři roky, až školu stabilizuji,“ říká Drábek, který ale minulý týden uvedl, že od těchto právníků má opci na správu a vedení VŠKV.

S kým tedy tuto opci ve skutečnosti uzavřel? Kdo je opravdovými vlastníky VŠKV? Na to Drábek odpověděl vyhýbavě. „Na valných hromadách hlasují mé společnosti, které také drží akcie VŠKV. Které firmy to konkrétně jsou? Multiekonomie a Výpočetní technika Most. Nevylučuji ale, že pokud bude potřeba, převede akci vysoké školy na jinou svou společnost,“ dodává Drábek, který už minulý týden odmítl, že by byl ve vedení VŠKV jen nastrčenou figurkou.

Ivana Kalinová, Jana Kopecká