49 ku 24. Tak dopadlo sobotní hlasování o odvolání předsedy sociálních demokratů v Karlovarském kraji Jakuba Pánika. V jeho funkci ho nahradil Miloslav Čermák. Oficiálními důvody jsou váznoucí komunikace, názorové neshody a změna nálady ve straně.

O změně na postu předsedy se rozhodlo na krajské programové konferenci, která se konala v sobotu v chebském kulturním centru Svoboda.

„Dnešní konference ukázala, že jsem asi nezvládl komunikaci s některými kolegy, a to se stává," uvedl Jakub Pánik, který funkci krajského předsedy zastával pět měsíců. „Problémy jsme dokázali definovat a v této chvíli máme nového předsedu, kterého podporuji já i členská základna, protože máme všichni společný cíl uspět ve volbách," sdělil. Jak sám Pánik, tak i ostatní představitelé ČSSD v kraji odmítli, že by odvolání souviselo s Becherovou vilou.

„Nemusí se dopustit ničeho konkrétního, to je prostě politika," řekl místopředseda krajské ČSSD Martin Havel. „Bylo zde volání po jiném stylu vedení, a to z karlovarského okresu a valné části sokolovského okresu. Je to vnitřní záležitost. Nejde ale o žádné kostlivce. Prostě jsme se v některých oblastech názorově rozcházeli," vysvětlil s tím, že se za posledních pět měsíců změnila nálada ve straně.

I když byla volba předsedy tajná, v kuloárech se již dlouho mluví o neshodách mezi chebskou základnou a druhými dvěma, tedy karlovarskou a sokolovskou částí. Podle Pánika ale není jeho odvolání bodem, který by vedl ke sporu okresů.

Nový předseda Miloslav Čermák by chtěl, aby členové v celém kraji spolupracovali. „Stávalo se, že se síly ČSSD v kraji štěpily. Čeká nás ale supervolební rok, budou čtvery volby."

Ve funkci by měl Čermák setrvat do prosince příštího roku, kdy se má konat další volební konference.

Sociální demokraté v sobotu také podpořili opětovnou kandidaturu Pavla Poce do Evropského parlamentu. Mluvilo se také o co nejrychlejším obnovení financování z ROPu, o zadlužování státu nebo například o vyhlášce o lázeňství.