Nabízet kvalitní potraviny a dát o tom vědět širšímu spektru zákazníků. To byl hlavní cíl účastníků druhého ročníku soutěže Regionální potravina. Ti sice přiznávají, že velká obchodní centra jim podnikání někdy ztrpčují, ale přesto se nevzdávají.

„Druhý ročník soutěže dokázal, že v kraji vznikají skutečně kvalitní potraviny. Při hodnocení jsem nikdy nenarazil na něco, co by mi nechutnalo. Spíš naopak, bylo těžké hodnotit, protože kvalita byla vysoká,“ konstatoval Jaroslav Bradáč, krajský radní, který byl v porotě soutěže.

Slavnostní vyhlášení se konalo včera v krajské knihovně. Přihlášených bylo 23 výrobců, kteří nabídli porotě 85 výrobků. „Zájem byl o něco větší než v minulém roce. Je tedy vidět, že si tato soutěž postupně získává mezi prodejci oblibu,“ konstatovala Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.
Porota hodnotila výrobky v osmi kategoriích. Ochutnávali například uzeniny, mléčné výrobky, cukrovinky nebo alkoholické i nealkoholické nápoje. „Ministerstvo ve všech kategoriích vybíralo první místa. Druhé a třetí bylo cenou hejtmana Karlovarského kraje,“ uvedl Zdeněk Perlinger, jeden z hodnotitelů.

Samotní výrobci se shodli, že je pro ně velmi těžké soupěřit s velkou konkurencí například obchodních center. „Snažíme se nabízet skutečnou kvalitu, a proto používáme staré osvědčené receptury, je potřeba se odlišit a nabídnout víc,“ uvedl Jakub Pelant za výrobce uzenin Termosklady Žalmanov.
Podobný názor měli i další výrobci. „Někteří lidé prostě jedou do velkého obchodu, nahází si do vozíku všechno možné a vůbec neřeší kvalitu. Přitom například moje zboží je kvalitnější a i levnější než v řadě obchodních center,“ dodal další z prodejců, který si ale nepřál být jmenován.

Pro regionální výrobce měla soutěž význam i z hlediska propagace.

„Vítězové budou uvedeni v propagačním materiálu, který připraví ministerstvo, a další prospekty zafinancuje kraj. Navíc budou moci prezentovat své zboží na velkých regionálních akcích, které navštíví stovky i tisíce lidí. Budeme se je tedy snažit co nejvíce podporovat,“ dodal Perlinger.
Úroveň soutěže pochválil i Jiří Lípa, zástupce ministerstva. „Byl jsem opravdu mile překvapen vysokou kvalitou. Opravdu zde máte vysokou úroveň výrobků. Přeji, aby měli výrobci své věrné zákazníky, kteří jim svým zájmem dokáží, že o jejich zboží opravdu stojí a vědí, že je kvalitní,“ uvedl za ministerstvo Lípa.

Výherci soutěže

Výsledky soutěže Regionální potravina 2011 v KK:
9 kategorií – hodnoceno 8 kategorií – ovoce a zelenina neobsazeno, kategorie masné výrobky trvanlivé – pouze 2. a 3. místo.
23 výrobců
80 výrobků


1. Pekařské výrobky, včetně těstovin
3. místo: Preclíkový vrták, výrobce: Miroslav Diviš
2. místo: Žandovský chléb, výrobce: Hnatovo pekařství, Marie Hnatová
1. místo: Pivovarský chléb Chyše, výrobce: Karlovarská pekárna TREND s. r. o.


2. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek

3. místo: Sváteční máslové pečivo, výrobce: METEOR KV, s.r.o.
2. místo: Karlovarský dort, výrobce: Karlovarská pekárna Trend spol. s r.o.
1. místo: Pralinka Varyáda, výrobce: Miroslav Marek, Original – Karlovarský marcipán –

3. Mléčné výrobky ostatní

3. místo: Selský jogurt jahoda s probiotickou kulturou BiFi, výrobce: HOLLANDIA Karlovy Vary, a.s.
2. místo: Selský jogurt černý rybíz s probiotickou kulturou BiFi, výrobce: HOLLANDIA Karlovy Vary, a.s.
1. místo: BIO selský jogurt bílý, výrobce: HOLLANDIA Karlovy Vary, a.s.

4. Sýry včetně tvarohu

3. místo: Ovčí nakládaný sýr s bylinkami, výrobce: HORSKÝ STATEK ABERTAMY s.r.o.
2. místo: Kozí nakládaný sýr s bylinkami, výrobce HORSKÝ STATEK ABERTAMY s.r.o.
1. místo: Nežichovský zrající sýr, výrobce: Pavla Kalčicová

5. Alkoholické a nealkoholické nápoje

3. místo: Pivo PERMON, polotmavé, výrobce: Systém NET Line s.r.o.
2. místo: Mariánskolázeňská, bylinná hořká, výrobce ARNIKA - Josef Šmerda a synové spol. s r.o.
1. místo: Golf, bylinná hořká, výrobce: ARNIKA - Josef Šmerda a synové spol. s r.o.

6. Ostatní

3. místo: Bramborový knedlík s uzeninou, výrobce: PASTELÁKOVI, s.r.o.
2. místo: Horský bramborový knedlík, výrobce PASTELÁKOVI, s.r.o.
1. místo: Český med krémový – pastovitý, výrobce: Jiří Sirotek

7. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas

3. místo: Medová šunka pečená, výrobce: Dobřemysl řeznictví – uzenářství, s.r.o.
2. místo: Doupovská uzená kýta – dekor, výrobce Josef Pelant – Termosklady Žalmanov
1. místo: Doupovská uzená kýta – klasik, výrobce: Josef Pelant – Termosklady Žalmanov

8. Masné výrobky trvanlivé

3. místo: Basturma z vepřové pečeně, výrobce: LAGAD s.r.o.
2. místo: Basturma, výrobce LAGAD s.r.o.

Proč jste se přihlásili do soutěže Regionální potravina?

Václav Dobřemysl
výrobce masných výrobků

„Soutěž mě velmi lákala a myslím, že je to velmi dobrý způsob, jak zpropagovat svoji práci a výrobky. Nejvíc oceňuji, že Karlovarský kraj i ministerstvo zemědělství neberou soutěž, jako jednorázovou záležitost. Vyjdou i propagační materiály, kde bude firma zmíněná, a navíc se budou moci prezentovat také na několika velkých regionálních akcích. To je určitě dobrá možnost, jak lidem ukázat, že i v Karlovarském kraji vznikají kvalitní produkty a nemusí si pro ně jezdit jen do velkých obchoďáků a kupovat jen ty zahraniční. Pro nás je navíc úspěchem, že jsme u poroty dopadli pozitivně. Nejsme totiž na trhu dlouho. Začali jsme s výrobou masných výrobků a uzenin teprve v říjnu. Proto je potěšující, že jsme si už za poměrně krátkou dobu získali nějaké zákazníky a naše výrobky obstály u poroty. Osobně z toho mám velkou radost a když si promítnu všechny aspekty, tak náš úspěch u poroty beru, jako kdybychom soutěž vyhráli úplně. Je to velmi pozitivní pocit.“

Jakub Pelant
výrobce uzenin

„Do soutěže jsme se přihlásili už i loni, protože nám soutěž připadá smysluplná. Letos jsme se přihlásili, protože nabízíme tři nové výrobky. Důvodem je, že se nám v poslední době zdálo, že některé výrobky, které jsou aktuálně v prodeji, nemají pro zákazníky potřebnou kvalitu. My jsme ovšem oprášili staré tradiční receptury, které jsou léta vyzkoušené a poskytují pravou chuť a kvalitu. Právě podle těchto receptů naše uzeniny připravujeme. Tím se dá odlišit od jiných výrobců a zároveň si za svým zbožím člověk může plně stát.
Nabízíme například uzenou kýtu, která se připravuje na dubovém dřevě a jalovci. Soutěž, myslíme si, smysl určitě má. V dnešní době je totiž výrobců celá řada a je potřeba o sobě dát vědět nejširšímu okruhu lidí. I tato soutěž je tedy velmi dobrou formou, jak na sebe upozornit. Jinak jsem rád, že se tady setkal velký počet kvalitních výrobků a to dokazuje, že v kraji jsou skutečně šikovní lidé, kteří dokáží udělat zákazníkům radost.“

Jiří Sirotek
včelař

„K prodeji medu jsem se dostal v podstatě náhodou. Jako včelař jsem měl nadprodukci, a tak mě napadlo ji takto nabízet lidem. Důvod, proč jsem se do soutěže přihlásil, byl ten, že lidé tolik o prodeji medu nevědí a každá podobná reklama je dobrá. Jsem velmi rád, že můj med porotě zachutnal a ocenili mě. Myslím, že by to mohla být velká motivace i pro další včelaře, že je takto možné se představit lidem a ukázat jim, že med mohou kupovat i od místních včelařů, a ne jen ten z dovozu.
Také velmi vítám možnost ukázat se v propagačních materiálech soutěže. Díky tomu, že jsem v kategorii Ostatní skončil na prvním místě, tak můžu na svém medu používat i logo Regionální potravina. To také může pomoci k zájmu lidí, protože budou mít jistotu, že kvalita medu je zhodnocena odborníky. Určitě podobné aktivity ministerstva i Karlovarského kraje velmi vítám, protože doba není lehká a podobné soutěže mohou skutečně místním výrobcům hodně pomoci. Musím za soutěž poděkovat.“