Až stovky pacientů v Karlovarském kraji by podle lékárníků využilo konopí pro léčebné využití. Od prvního srpna totiž vyšla v platnost legislativa, která legalizovala prodej konopí pro léčebné účely. Lékárníci však ještě nezaznamenali zájem o tato léčiva.

„Zatím nemáme žádné informace. Nevíme, v jaké podobě se bude konopí prodávat, kdo to bude dovážet a podobně," říká lékárnice Martina Holubová z lékárny na třídě TGM, proč konopí není ještě dostupné v lékárnách.

Co nejvíce lidi odrazuje od koupě „zdravotnického" konopí, které bude dostupné na elektronický recept od doktora, je jeho cena pohybující se v tisících korunách. Léčivo navíc nebude hrazeno pojišťovnou.

„Zájem o konopí pro léčebné využití by byl. Myslím ale, že kvůli vysoké ceně si ho lidé nebudou moci dovolit," vysvětluje lékárnice Martina Holubová z lékárny na třídě TGM. Proto lidé, kteří nutně potřebují konopí pro zdravotnické účely, zůstanou u nelegálního pěstování nebo nákupu, který vyjde levněji.

„Konopí z lékáren bude dražší, protože při jeho pěstování a výrobě se musí postupovat standardně. Jsou na to standardní podmínky, aby v každém balení léků byl stejný objem léčiv," říká Ivo Švec z karlovarské lékárny PharmDr. Podle Iva Švece o konopí také nebude velký zájem z finančních důvodů a také proto, že to není základní léčivo, ale spíše doplněk léčby.

Pro receptový prodej konopí se také musí zřídit elektronický centrální registr konopí, kde by se spotřeba mohla od září ověřovat. O dovoz léčebného konopí do České republiky ale není velký zájem. O licenci se hlásili dodavatelé z Nizozemí a Izraele, který nakonec vypadl ze hry. Potvrzení licence nizozemského dodavatele konopí může však trvat i několik měsíců.

Konopí se musí uchovávat ve zvláštních podmínkách. „Na konopí máme trezor, kde uchováváme i mnohem tvrdší opiáty," říká Ivo Švec z lékárny PharmDr.

Konopí tlumí bolesti při léčení nádorových onemocnění, užívá se při Parkinsonově nemoci, roztroušené skleróze či různých bolestech kloubů a zad.

„Jsem rád, že se konopí legalizovalo. Je absurdní, že se marihuana zakazovala, přitom je prokázáno, že opravdu pomáhá," říká psychiatr Karel Moravec.

Stát povolil maximální dávku 30 gramů konopí na měsíc. Podle psychiatra Karla Moravce je tato dávka příliš vysoká. Poukazuje na to, že dovezené menší množství marihuany z ciziny je kvalitnější a obsahuje více léčivých složek než podomácku vypěstovaná „tráva".

Podle Moravce si lidé léčebné konopí budou kupovat i přes vysokou cenu, protože si připlatí, když bude fungovat.

„Nemyslím si, že by měla být marihuana hrazena pojišťovnou, protože pomáhá ale není to žádný zázračný lék."

Podle posledních informací by mělo být konopí pro léčebné účely dostupné v lékárnách nejdříve v dubnu příštího roku.

HOAI LE THI