Jsem optimista. Proto doufám, že lidé k volbám přijdou. Jsem ale i pesimista a vím, že moc chuti nemají. Proto si položme kontrolní otázku: Zajímá ta politika ještě vůbec někoho?

Odpověď? Měla by. Protože po další čtyři roky nám budou v kraji vládnout lidé, kteří cosi slíbili, a jak víme, rádi na svá slova zapomínají už pár dnů po volbách.

Vítěz voleb navíc nemusí být tím vyvoleným, kdo v budoucnu bude Karlovarský kraj řídit. Po volbách se začnou tvořit koalice a záleží jen na počtu hlasů voličů, jak, kdo a s kým bude po další čtyři roky spolupracovat, kdo převálcuje koho a kdo se s kým domluví. Jsou to jen necelé dva dny, kdy mají voliči krajskou budoucnost v rukou. Pak těm, které volili, se po čtyři roky snaží připomenout, že něco slíbili, že něco hlásali a že oni jim věřili. Možná, že voliči už mají mustr, jak se domáhat nápravy. Současná krajská koalice přidělovala posty ještě včera (v pátek), tedy v den voleb. Už nekandidující krajský radní Vratislav Emler (kdysi kandidoval za Doktory, a jako jediný z nich z koalice ČSSD a KSČM neodešel) se zajistil. Kolegové politici mu přihráli funkci ředitele krajské knihovny.

Stejně jako já se můžete ptát proč. Proč bez výběrového řízení? Je to tedy za zásluhy? Za zvedání rukou? Za mlčení, kývání nebo za co tedy? Krajská vláda tak končí šrámem, který nejde odůvodnit. Jiným knihovníkům, byť profesionálům, nedala šanci. Nechci být sprostá, ale tohle se fakt nedělá. Žijete dvojí život, politici. Drobky jsou pro nás, hodovní síň pro vás. Tohle je ta slušná politika, kterou slibujete? A navíc pak neberete telefon? Je tohle ta budoucí cesta, po níž se máme dát? Jděte do háje.