Kromě organizací a společností zřizovaných Karlovarským krajem se do společného nákupu nově budou moci zapojit také obce z našeho regionu a jejich organizace či společnosti.

Stejně jako v minulých letech bude rovněž letos Karlovarský kraj nakupovat zemní plyn centralizovaným způsobem na komoditní burze.

„V roce 2017 jsme uskutečnili nákup zemního plynu na období let 2018 až 2019 ještě před nárůstem cen energií, což kraji přineslo velké úspory. Letos chceme provést nákup co nejdříve právě s ohledem na další růst cen,“ uvedl radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Karel Jakobec.

Novinkou bude nabídka pro obce k přistoupení ke společnému obchodu. „To přinese všem nakupujícím úsporu v dosažení nižší ceny za megawatthodinu plynu a nižšího poplatku za obchodování na burze,“ poznamenal Jakobec.

V předchozím období bylo poptáváno 45 790 megawatthodin a vysoutěžená cena byla 468 korun za megawatthodinu bez DPH.

V současné době se cena pro rok 2020 pohybuje ve výši zhruba 518 korun bez DPH a pro rok 2021 dosahuje přibližně 485 korun bez DPH. „Nákup bude realizován na burze Power Exchange Central Europe. Ta nám nabídla slevu z poplatku za včasné uskutečnění obchodu. Musíme proto urychlit administraci. Již v tomto týdnu budeme posílat informaci o možnosti připojit se k centrálnímu nákupu zemního plynu,“ dodal radní Karel Jakobec.

Ilustrační foto
Moderní učebna a laboratoř vyjdou na čtyři miliony korun