Tento kostel je na Karlovarsku také znám tím, že je jedním z těch, kde se pořádají pravidelné koncerty, které pomáhají získávat prostředky pro obnovu této památky. Toalety tedy poslouží zejména jejich návštěvníkům.

Celkové náklady na stavbu se vyšplhaly na částku tří set tisíc korun, kterou poskytlo Občanské sdružení na záchranu kostela svaté Anny v Sedleci spolu s městem Karlovy Vary. Na veškerých zemních pracích a úklidu se podíleli členové sdružení.

Začátky stavby

„Během července byly zahájeny práce na budování toalet v kostele. Pro jejich zbudování byla vybrána málo využívaná místnost pod schodištěm na kůr v blízkosti hlavního vchodu, která doposud sloužila jako dílna a skladiště materiálu," uvedl Alois Kůrka, člen sdružení.

„Nejprve byla místnost kompletně vystěhována a uložený materiál i dílna přemístěny do volných prostor u schodiště na věž. Dalším krokem bylo odstranění prohnilé dřevěné podlahy, pod níž byla nalezena velká ložiska dřevomorky, naštěstí díky několikaletému vysychání a větrání kostela již odumřelé," dodal.

Toalety byly následně vybaveny moderní sanitární keramikou, jako jsou například toalety, pisoáry, umyvadla, výlevka a mnoho dalších nezbytností.
„Dne 3. listopadu pak byly úklidem prostor práce na zbudování hygienického zařízení v našem kostele dokončeny. Kromě toalet se v prostorách nachází i úklidová komora s výlevkou. Samozřejmou součástí je i WC pro handicapované. Všechny toalety jsou odvětrány pomocí odsávacího zařízení a vyhřívány topnými žebříky. Teplou vodu k umyvadlům pak zajišťuje elektrický bojler," doplnil Kůrka.

Větší komfort

Dokončením této stavby se kostel svaté Anny v Sedleci stal prvním kostelem v Karlovarském kraji, který svým návštěvníkům a účinkujícím pravidelně pořádaných koncertů může nabídnout plně vybavené hygienické zařízení. „Toto zařízení určitě přispěje k vyššímu komfortu jak pro účinkující, tak pro návštěvníky koncertů," pokračoval Alois Kůrka.

„Jsem ráda, že zrovna tento kostel je tím prvním v Karlovarském kraji, který má vlastní toalety. Ráda sem chodím na řadu varhanních i komorních koncertů a řekla bych, že tento ´komfort´ pomůže kostelu návštěvnost ještě zvýšit," sdělila Magdaléna Burešová z Otovic.

Další koncert zde mohou zájemci navštívit už dnes od 18:30. V jeho rámci se zde představí dva sbory z Karlovarska a Sokolovska, Karlovarský pěvecký sbor a sbor Jen Tak Sokolov. V rámci pestrého programu zazní v jejich podání lidové písně, spirituály i populární písně v tradičních i moderních úpravách.