Až na milion korun se může těšit obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka. Peníze chce na její účet poslat Karlovarský kraj, který ji tak vůbec poprvé finančně podpoří.

„Lázně Kyselka jsou unikátní kulturní památkou a jejich osud nám není rozhodně lhostejný. Proto jsme se rozhodli, že podpoříme obnovu kdysi světoznámých a dnes již zchátralých lázní částkou půl milionu korun," vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný.

Zmíněný půlmilion ale asi nebude poslední. Stejnou částkou chce kraj podpořit záchranu i v příštím roce. Podle hejtmana tím pak posílání příspěvků společnosti končí.

Předseda správní rady společnosti Vladimír Lažanský pro Deník uvedl, že je rád, že mu hejtman finanční pomoc přislíbil a že s ní počítá. Podpora musí ale ještě projít krajským zastupitelstvem.

Lidé ze společnosti se v posledních měsících soustředí mimo jiné na Mattoniho vilu. „Na zimu bychom ji rádi měli pod definitivním krovem, abychom mohli pracovat uvnitř," uvedl nedávno Lažanský.

Lázně Kyselka teď shání mecenáše a donátory, kteří by ji se záchranou pomohli. Využít k tomu chce i vizualizace čtyř studentů Českého vysokého učení technického v Praze. Jejich práce mají ukázat možnou budoucí podobu opravených lázní.

„Ty práce jsou opravdu kouzelné, k vidění jsou na výstavě, která právě nyní v Kyselce probíhá," poznamenal Lažanský.

Obecně prospěšná společnost Lázně Kyselka vznikla v loňském roce dohodou mezi obcí Kyselka, majiteli nemovitostí a městem Karlovy Vary. Jejím cílem je zachránit lázeňské objekty, kterým hrozí po desítkách let devastace zánik.

Snahou společnosti je rovněž najít pro zrekonstruované objekty využití.

Martin Polák