Od letošního 1. dubna do konce roku budou muset lékaři a zdravotníci, kteří vedou státní i soukromá zdravotnická zařízení, provést tak zvanou povinnou přeregistraci, tedy podat žádost o udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb na krajský úřad příslušného kraje.

Vyžaduje to nová legislativa týkající se zdravotních služeb a podmínek jejich poskytování. „Chceme pomoci zdravotnickým pracovníkům, kteří se musejí vypořádat s novými povinnostmi, proto jsme jako jedni z prvních v České republice uveřejnili na webových stránkách Karlovarského kraje nové formuláře. Ty budou zdravotníci v procesu přeregistrace od 1. dubna používat a tímto způsobem jim proces komunikace s úřadem usnadníme,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva.

Krajský úřad připravuje na konec března 2012 školení k novým právním předpisům v oblasti zdravotnictví. Akce se mohou zúčastnit prozatím poskytovatelé lůžkových zdravotnických služeb v kraji, tedy zejména nemocnice a léčebny dlouhodobě nemocných.

„Díky tomu se mohou zdravotníci lépe zorientovat v nových právních předpisech a povinnostech, aby s nimi krajský úřad zbytečně nemusel vstupovat do správních řízení za nedodržování nové legislativy. Bude-li zájem ze strany poskytovatelů, školení nabídneme i ostatním. Účast je bezplatná,“ dodal radní Larva.

Zaměstnanci odboru zdravotnictví navštíví v průběhu měsíce března a dubna jednotlivá okresní shromáždění České
lékařské komory, kde předají informace k nové legislativě a k povinnostem z ní plynoucím.

Podle potřeby mohou zdravotníci i jednotlivě kdykoliv v pracovní době navštívit odbor zdravotnictví Krajského úřadu
Karlovarského kraje. „A to nejlépe po telefonické domluvě, a informovat se o změnách, které s sebou nové právní předpisy přinesou,“ uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí.