Všichni netrpělivě sledovali v sobotu průběžné výsledky, ve kterých měly nejvíce našponové nervy Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) a Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM). Ty mezi sebou bojovaly o první a druhé místo.

Karlovarsko

Největšího úspěchu v letošních krajských volbách dosáhla ČSSD, které vyslovilo důvěru na 6 616 občanů. V těsném závěsu za ní skončila KSČM se 6 271 hlasy. Na bronzovém, třetím místě se umístila Občanská demokratická strana (ODS) se 3 308 hlasy.

Nejhůře na tom v letošních volbách byla na Karlovarsku Strana soukromníků České republiky a Věci veřejné (VV).

Například v Kyselce si svou občanskou povinnost přišlo splnit přes třicet procent obyvatel.

Sokolovsko

Stejně jako v okrese Karlovy Vary se i na Sokolovsku jako první umístila ČSSD se 5 537 hlasy. Druhá tu skončila KSČM, kterou volilo 4 947 obyvatel. S 1 940 hlasy skončila třetí v pořadí ODS.

S nejmenším počtem hlasů skončily na Sokolovsku VV a Suverenita – Strana zdravého rozumu.

V Chodově přišlo vhodit do volební urny svůj hlas téměř šestadvacet procent lidí.

Chebsko

Na Chebsku lidé volili oproti Karlovarsku a Sokolovsku nejvíce KSČM, která od občanů získala 5 362 hlasů. V těsném závěsu za nimi byla ČSSD se 4 249 volebními hlasy. Třetí místo obsadilo Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst s 1880 hlasy.

Na předposledním místě se zde umístily VV a na posledním Strana soukromníků ČR.

Skoro pětatřicet procent voličů přišlo odvolit během pátku a soboty v Pramenech na Chebsku.

Volby pod kontrolou

Během dvou volebních dnů navštěvovala Kontrolní skupina krajského úřadu jednotlivé volební místnosti. „Navštívili například Přebuz, Krajkovou, Krásnou nebo Pomezí. V průběhu víkendu se nic mimořádného ve volebních místnostech nedělo," řekla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

„Výsledek voleb mě nepřekvapil. Lidé už jsou unavení z toho, co dosavadní vládnoucí strany předvádí. Voliči tímto krokem dali jasně najevo, že se jim nelíbí nesplněné sliby. Ve skutečnosti se strany svých předvolebních výroků nedrží," řekl k výsledkům voleb známý kronikář města Chebu Jindřich Josef Turek. „A vyjádřili tím také to, že dosavadní strany ztratily důvěru. Výhra levice by u pravicových stran měla fungovat jako impuls k tomu, aby šly do sebe, ale předpokládám, že to stejně neudělají. Nemám rád taková ta tvrzení, že pokud strana nepostoupí, komentuje to tím, že dělají nelíbivou politiku. Předpokládám, že levice bude nyní u pravicových stran fungovat jako pojistný ventil," vyjádřil se Jindřich Josef Turek.

Návštěvnostní extrémy v kraji

Rekordní procentuální návštěvnost volebních místností zaznamenali na Božím Daru na Karlovarsku, kde k volbám dorazilo neočekávaných 56,60 procent obyvatel. Jedná se také o nejvyšší volební účast v celém kraji. Nejnižší účast byla na Karlovarsku v obci Pšov. Sem přišlo jen 17,12 procent voličů.

Na Sokolovsku volilo slabých 14,33 procent lidí volilo ve Vřesové. Naopak nejsilnější účast zaregistrovali v obci Šabina, kam přišlo na 54,58 procent voličů.

Na Chebsku byla nejmenší volební účast v Milhostově, kde k volbám dorazilo pouhých 16,73 procent lidí. Oproti tomu nejvíce obyvatel přišlo odvolit v Tuřanech. Jednalo se o 56,31 procent voličů.