Takové turbulence při sestavování krajské vlády snad v Karlovarském kraji nikdo nečekal. ČSSD, po vyautování komunistů z koaličních jednání kvůli jejich nesouhlasu s počtem radních, z nichž jeden by byl klouzavý, zůstala zase sama. ODS se sociálními demokraty definitivně odmítla jakoukoliv spolupráci. ČSSD tak nezbývá nic jiného, než znovu jednat s KSČM.

„Regionální rada ODS je proti vstupu do koalice s ČSSD a nepodpoří ani její menšinovou vládu," uvedl Jiří Vaněček, krajský předseda ODS.

Podle hejtmana Josefa Novotného tak ODS zavřela dveře menšinové vládě ČSSD. To samé mohl říct ale i o TOP09. „My už jsme takto rozhodli také, a to bez ohledu na ODS," uvedl Petr Zahradníček. Zdůraznil ovšem, že varianta krajské koalice bez komunistů stále existuje. „To kdyby ČSSD podpořila menšinovou vládu pravicových stran. A stejně jako ona nabídla nám, i my bychom jí deklarovali většinu v jednotlivých výborech a komisích," dodal Zahradníček.

ALTERNATIVA uvítala, že ČSSD jednala o jiném modelu vedení Karlovarského kraje než v koalici s KSČM. „Stejně tak respektujeme, že demokratické strany nechtějí jít do koalice s ČSSD. My ovšem nevylučujeme podporu sociálním demokratům za situace, že ČSSD přijme našich dvanáct bodů," uvedl Jiří Kotek, lídr ALTERNATIVY.

Čtyři mandáty ALTERNATIVY ale ČSSD nespasí a do hry o krajskou vládu se tak znovu vrací KSČM. A s nečekaným ústupkem. Podle Jaroslava Borky by komunisté souhlasili i s klouzavým radním, ovšem jen za předpokladu, že první dva roky by tento post připadl KSČM. Ale ani to se podle Borky ČSSD nelíbí. „Pro nás i pro ČSSD je postoj pravice píchnutím, abychom o levicové vládě začali znovu jednat," dodal přesto Borka.

Ustavující krajské zastupitelstvo se koná tento pátek. Zda už zde bude nová krajská vláda ustanovena, to si ale netroufla odhadnout ani ČSSD, ani KSČM.