Kvalitní regionální sýry, uzeniny, nápoje a další produkty místních výrobců potravin budou moci letos už podruhé soutěžit o značku Regionální potravina Karlovarského kraje. Cílem soutěže je podpořit malé potravinářské podniky, které působí vkraji, a vrámci soutěže představit a nabídnout spotřebitelům kvalitní regionální výrobky.

„Označení místních výrobků značkou ´Regionální potravina Karlovarského kraje´ bude sloužit zákazníkům a spotřebitelům k orientaci při nákupu takových potravin,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč. Navíc doprovodné propagační akce navázané na soutěž pomohou výrobcům sprezentací jejich výrobků.
Do soutěže se mohou přihlásit výrobci potravin, kteřípatří do skupiny malých nebo středních podniků, jejichž produkt vznikl na území Karlovarského kraje a jenejméně ze 70 procent vyroben ztuzemských surovin. Hlavní surovina musí být ze 100 procent tuzemského původu. Vletošním roce byl navýšen počet kategorií, ve kterých budou výrobky soutěžit. „Je to logické opatření, aby si nekonkurovaly potraviny, které lze jen velmi špatně srovnávat,“ dodal Jaroslav Bradáč. Metodika byla upravena podle zkušeností zprvního ročníku soutěže vroce 2010.

Přihlášky do soutěže mohou přihlašovatelé zaslat nebo předat osobně nejpozději do 30. června na adresu Střední zemědělské školy v Dalovicích. „Hodnocení přihlášených výrobků provede 8. července sedmičlenná hodnotitelská komise složená zodborníků,“ konstatoval za organizátory soutěže Zdeněk Perlinger. S oceněnými výrobky se veřejnost seznámí formou deseti regionálních ochutnávek, které budou součástí různých akcí.