Kvůli masovému výskytu vodního květu sinic, chlorofylu - a i nízké průhlednosti museli krajští hygienici vyhlásit zákaz koupání v oblíbeném Velkém rybníce v Hroznětíně. Tamní voda je nebezpečná ke koupání. Z pětistupňové škály kvality má to nejhorší označení, tedy voda nebezpečná ke koupání.

„Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví, vyhlašuje se zákaz koupání,“ uvádí hygiena.

Vyhodnocuje vzorky jak na přírodních koupalištích s provozovatelem, který zajišťuje monitorování jakosti vody a hodnocení znečištění, tak na přírodních koupalištích bez provozovatele.

O prázdninách přibývá nehod s dětmi na palubě. Víte, na co si dát pozor?

Kromě výše zmíněného zákazu uvádějí hygienici zhoršenou kvalitu vody i na karlovarské plovárně Rolava. Té dali na pomyslné stupnici čtyřku. To je voda nevhodná ke koupání, protože neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Stupeň tři, což je zhoršená jakost vody, má vodní nádrž Skalka u ATC Podhoří. Je tam mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání se doporučuje osprchovat se.

Dvojku na stupnici má Boden u Habartova. Jde tedy o vodu vhodnou ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Požár lesů v Hřensku pomáhali o víkendu zdolávat také hasiči z Karlovarského kraje.
Požár v Hřensku: hasiči z Karlovarského kraje dopravují vodu do příkrých svahů

Smějící se modrý smajlík na stupnici kvality znamená vodu vhodnou ke koupání. Hygienici ji naměřili například na koupališti Michal u Sokolova, vodní nádrži Jesenici na koupališti Dřenice, dále je to Lido Hamrníky u Mariánských Lázní, vodní nádrž Tatrovice nebo chodovská Bílá Voda. U všech zmiňovaných koupališť se měřily vzorky vody 28. července, na Skalce pak o týden dříve.

Hygienikům určuje četnost i rozsah kontrol vyhláška. První vzorek musí být odebrán krátce před zahájením koupací sezóny. Další odběry jsou rozloženy rovnoměrně v průběhu celé koupací sezóny. Souběžně se provádí vizuální kontrola, sledování výskytu sinic a odběr vzorků pro stanovení mikrobiologických ukazatelů - doba mezi kontrolami nesmí být delší než 28 dní. V případě zhoršené kvality vody nebo podezření na zhoršení z důvodu rozmnožení sinic se doba mezi jednotlivými odběry zkracuje na maximálně 14 dní.