O krajskou značku kvality Dobrota Karlovarského kraje v letošním roce soutěžilo 68 výrobků, vloni jich bylo 82. Do soutěže se přihlásilo 17 producentů z našeho regionu, kteří splnili stanovené podmínky. O jednoho méně než v loňském prvním ročníku. Výrobky opět posuzovala hodnotitelská komise v pěti kategoriích. V každé z nich vybrala tři nejlepší.
„První ročník soutěže se setkal s velkým ohlasem ze strany zemědělců, farmářů a dalších výrobců, proto jsme soutěž o krajskou značku kvality vyhlásili i v roce letošním. Místním výrobcům tak chceme i tímto způsobem pomoci jejich výrobky zviditelnit a představit zákazníkům a spotřebitelům,“ uvedl krajský radní Karel Jakobec.
Do kategorie Masné výrobky přihlásili tři výrobci 12 produktů, do kategorie Mléčné výrobky šest producentů přihlásilo 17 výrobků. V kategorii Pekařských a cukrářských výrobků soutěžili tři výrobci s 9 výrobky, v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje pak tři výrobci se 14 produkty. V kategorii Ostatní bylo přihlášeno 16 výrobků od pěti producentů. Soutěžní výrobek přitom musí být vyroben v Karlovarském kraji a hlavní surovina musí mít tuzemský původ.
„Pro komisi bylo hodnocení velmi příjemná záležitost, protože máme možnost seznámit se s novinkami, které si producenti z našeho kraje připravili. Často je velmi těžké určit v rámci jedné kategorie, co je nejchutnější a zaslouží si ocenění,“ poznamenal krajský radní Jaroslav Bradáč. Byl členem hodnotitelské komise společně se zástupci Agrární komory, Krajské veterinární správy nebo krajských středních škol.
Soutěž zajišťuje Integrovaná střední škola Cheb, odloučené pracoviště Dalovice, ve spolupráci s Odborem životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Karlovarského kraje. Slavnostní vyhlášení výsledků a předání certifikátů novým držitelům značky Dobrota Karlovarského kraje se uskuteční v září v Sokolově.
Oceněné produkty za letošní rok
Masné výrobky: 1. Paštika s medvědím česnekem (Krčma); 2. Pršut z květové špičky (Pelant); 3. Doupovský bič (Pelant)
Alkoholické a nealkoholické výrobky: 1. Kynšperský zajíc 12° – světlý ležák (Pivovar Kynšperk); 2. Krušnohor – světlý ležák 11° (Krušnohor); 3. Krušnohor – světlý ležák 12° (Krušnohor)
Pekařské a cukrářské výrobky: 1. Pečivo kváskové – Bonela (Karlovarská pekárna); 2. Tvarohový dort borůvka (Cukrárna Ondra); 3. Chléb Kolonáda (Karlovarská pekárna)
Mléčné výrobky: 1. Vánočník (Farma Kubernát); 2. Kozí jogurt bílý (L. Kostlivý); 3. Děpoltovický kefír (Farma Kubernát)
Ostatní výrobky: 1. Krásenské čajování Krásnokvítek (J. Šimůnková; 2. Olej z bílého máku (Bohemia olej); 3. Bio med medovicový (D. Michálek)