Rada souhlasila s pronájmem společnosti Fořt a synové, tedy původním nájemcům. A to na dobu neurčitou s roční výpovědní lhůtou. Právě tato firma nabídla ve výběrovém řízení největší nabídku, a to dva miliony 350 tisíc korun ročně. Je to o polovinu vyšší částka, než byla ta původní, ale podle náměstka Michala Riška (ČSSD)odpadla firmě povinnost do oprav krematoria investovat.

„To bude po etapách zajišťovat město. Je potřeba opravit rekuperaci, tedy zařízení na výměnu vzduchu, a také spalovací pece,“ vysvětlil náměstek. Pronájemce bude nájemné městu platit s ročním předstihem, tedy formou předplatného, a peníze se budou podle náměstka Riška ukládat na zvláštní účet, z něhož opravy krematoria bude město hradit. Rodina Fořtů, která se pohřebnictví věnuje už desítky let, čekala na rozhodnutí města patnáct měsíců.

„Zatím jsme o rozhodnutí rady nebyli oficiálně vyrozuměni, ale pokud to tak je, tak jsme velice rádi. Byla to dlouhá doba nejistoty. Pro nás, i pro zaměstnance naší společnosti,“ uvedla Irena Fořtová. Původní smlouva Fořtům vypršela loni 1. března a od té doby město zvažovalo, jak s krematoriem naloží. Nájemce, který by hradil nájem a investoval do oprav, ale nesehnalo.

Ilustrační foto
Venkovu pomůže 10 milionů