Už v pátek došlo k těžkému zranění dvanáctiletého lyžaře na sjezdovce v Potůčkách. Malý lyžař narazil v plné rychlosti do jedné z budov a způsobil si mnohočetná zranění. „Po tvrdém nárazu utrpěl mnoho zranění jak trupu, tak hlavy. Museli jsme požádat o spolupráci vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Plzně-Líní," uvedl Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory.

Zimní sezona začala dříve než ta loňská. „Zima začala, tak jak začít má, což znamená už v prosinci. Obvykle začíná až v lednu. Ale přesně takhle by to mělo vypadat," řekl Güttner. Nejčastěji o víkendu záchranáři zasahovali u úrazů horních a dolních končetin. „Jen v lyžařském areálu na Klínovci ošetřili za tyto dny naši členové deset úrazů, v ostatních lokalitách po dvou i třech vážnějších zraněních," upřesnil Güttner.

Ukázalo se, že za většinu úrazů si mohou lyžaři sami. „Musím říci, že řada zranění byla způsobena nedodržováním bezpečnostních pravidel. Je nutné, aby všichni, kteří se na sjezdových tratích pohybují, dodržovali bezpodmínečně desatero Mezinárodní lyžařské federace, které najdou na našich webových stránkách," důrazně apeloval na návštěvníky pohoří Güttner.

Horská služba také doporučuje, že pokud se vám stane, že zabloudíte na běžkách, měli byste mít nabitý mobil, kterým byste mohli zavolat na telefonní číslo +420 1210. „Optimální je mít v telefonu nainstalovanou aplikaci Horská služba Její použití velmi zjednoduší pátrání," doplnil Güttner.

Horské službě Krušné hory začala sezona už v prosinci. „Od té doby jsme vyjížděli v Krušných horách už ke 133 událostem. Zatím je ještě brzy hodnotit. Loni bylo touto dobou podstatně méně úrazů. Ale jak už jsem říkal, sezona začala dřív, ale i tak se nejedná o nic dramatického. Úrazy jsou součástí zimní sezony," uvedl Güttner.