Své zástupce vyslaly na mezinárodní soutěž horských záchranářů i stanice na Božím Daru a Klínovci. A pánové se rozhodně nevrátili s prázdnou. První místo ve skialpinismu přivezli Ondřej Vank a Jan Šimeček.

38. ročník mezinárodního závodu Horské služby se koná také jako Memoriál Štefana Spusty a Jana Messnera. Soutěž se skládá z několika částí, které mají za úkol prověřit nejen fyzickou zdatnost horských záchranářů, ale i jejich odolnost, šikovnost a týmového ducha. „Osobně jsem se účastnil podobné soutěže úplně poprvé, ale dětství na svazích a dobrá příprava zřejmě pomohly k tomu, že jsme s Honzou Šimečkem uspěli," komentuje Vank první místo. To získal se svým kolegou za disciplínu, při níž šlo hlavně o lyžování. A to mají krušnohorští záchranáři v malíčku.

Zdeněk Mašek je další krajan, který se krkonošského klání účastnil. „Závod je vždy rozdělen do několika dnů a do více etap. Každá má za úkol prověřit něco jiného. Při závodě jdeme terénem několik kilometrů dlouhou trasu, pak následuje několik kilometrů stoupání přímo po sjezdovce. Dále je potřeba ošetřit zraněného, provést jeho fixaci do saní a sjet s ním svah. Důležitá je dobrá komunikace v týmu," řekl Mašek.

Podle záchranářů jsou podobné závody téměř stejný adrenalin, jako když jde o skutečný případ, ke kterému jsou ve službě povoláni. „Když se jedná o zranění v terénu, vysílá se na místo vždy ten nejzdatnější lyžař," doplnil Ondřej Vank s tím, že po výhře v závodu čeká tento titul na místní základně nejspíš na něj a kolegu ze stanice i z telemark teamu Boží Dar Jana Šimečka.

Oba záchranáři rovněž doufají, že budou mít ale příležitostí předvést své dovednosti při zachraňování zraněných lyžařů co nejméně.