V polovině května odstartoval už třetí ročník soutěže místních potravinářských a zemědělských produktů Regionální potravina Karlovarského kraje, jejímž vyhlašovatelem je ministerstvo zemědělství. V Karlovarském kraji se na její organizaci podílí Regionální agrární komora kraje Karlovy Vary, Regionální centrum svazu PRO-BIO Severozápadní Čechy a Střední zemědělská škola Dalovice za podpory Karlovarského kraje.

Cílem soutěže je podpořit malé potravinářské podniky, které působí v kraji. „Obliba kvalitní regionální produkce u spotřebitelů stoupá, proto chceme v rámci soutěže představit a nabídnout lidem kvalitní regionální výrobky, které zatím neznají nebo je marně hledají na pultech obchodů," uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Označení místních výrobků značkou Regionální potravina Karlovarského kraje bude sloužit spotřebitelům a odběratelům k orientaci při nákupu těchto potravin. Marketingové akce navázané na soutěž pomohou výrobcům s propagací jejich výrobků.

Do soutěže se mohou přihlásit výrobci potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejichž výrobek je zcela vyroben na území Karlovarského kraje a je nejméně ze 70 procent vyroben z tuzemských surovin. Hlavní surovina musí být ze sta procent tuzemského původu.

Stejně jako v loňském roce má soutěž devět kategorií. Ty jsou stanoveny tak, aby si nekonkurovaly potraviny, které lze jen velmi špatně srovnávat.

Značka Regionální potravina Karlovarského kraje bude udělena v těchto kategoriích:
1. Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).
2. Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).
3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
5. Pekařské výrobky, včetně těstovin.
6. Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína).
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
9. Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody a podobně).

Přihlášky do soutěže mohou přihlašovatelé zaslat nebo předat osobně nejpozději do 30. května na Střední zemědělskou školu v Dalovicích.

Sedmičlenná hodnotitelská komise složená z odborníků ministerstva zemědělství, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Agrární komory provede hodnocení přihlášených výrobků 5. června letošního roku.

Slavnostní vyhlášení a předání ocenění se uskuteční 12. června v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje. „Oceněné výrobky budou prezentovány formou deseti ochutnávek v různých místech Karlovarského kraje jako součást společenských a kulturních akcí. Stánek s oceněnými potravinami Karlovarského kraje budou moci navštívit zájemci na výstavě Země živitelka," dodala Jana Pavlíková, krajská mluvčí.