Francouzka Isabelle Huppertová – první velký host karlovarského festivalu, vplula o víkendu do Thermalu na projekci svého filmu Villa Amalia velmi skromně. Kdo by ji neznal, řekl by – navzdory věku – studentka. Křehká, drobná, s plachým výrazem a nenápadným kostýmkem.

Termín tiskové konference se několikrát přesouval, nakonec se ale herečka, jež převzala na festivalu Křišťálový globus za přínos filmu, přece jen novinářům ukázala.

„Obě jsou zajímavé, ale jedna si dokáže vyvzdorovat svobodu, zatímco druhá k ní nakonec nenajde sílu. Ostatně, dělí je jedno století,“ řekla o svých hrdinkách, které hraje ve dvou filmech uváděných na festivalu – o moderní Anně ze soutěžního filmu Benoita Jacquota Villa Amalia a Gabriele ze stejnojmenného snímku Patrice Chéreaua natočeného podle knihy Josepha Conrada Návrat.

„Skoro všechny postavy ve Ville Amalia jsou samy, i Anna, ale přesto se snaží být otevřená, přijímat nové impulsy. Hledá krásu, porozumění, vnitřní klid. Nemyslím, že je to zobecnění o naší době, ale za pozornost stojí,“ svěřila se francouzská herečka, která letos oslavila čtyřiapadesáté narozeniny.