Slavnostními fanfárami ze Zámecké věže bude v neděli 14. září zahájena jedna z hlavních akcí oslav 650. výročí založení Karlových Varů — Karlovarská snídaně. Ta se uskuteční od 9.05 do 11 hodin v Tržní kolonádě. Nejde o originální nápad, ale o okopírování podobné akce, která se konala v Karlových Varech na oslavu 500. výročí založení města císařem Karlem IV.

„Tehdy se v místech, kde nyní stojí lázeňský hotel Thermal, na ochozech u řeky Teplé také sešli zástupci města a veřejnosti na slavnostní společné snídani,“ vysvětluje historii akce mluvčí magistrátu Jakub Kaválek.

Posnídat bude moci v Tržní kolonádě každý, kdo si koupil či koupí porcelánový pohárek s logem 650. výročí oslav, a to v karlovarském infocentru v Lázeňské ulici.

„Pohárek stojí 50 korun a představuje jakousi vstupenku k bohatým rautovým stolům v Tržní kolonádě,“ vysvětluje systém Lukáš Pokorný z magistrátu. Jak také uvedl, radnici na snídani přispěla řada sponzorů věcně či finančně.

Program oslav byl zahájen v pátek 12. září, a to v 15 hodin odpoledne vernisáží výstavy v Galerii umění, nazvané Variace. U Thermalu byl program pro děti, který bude pokračovat i dnes a zítra odpoledne. V neděli odpoledne se také uskuteční kromě jiného velký kulturní program v Mlýnské kolonádě, včetně historických tanců, zpěvu, šermu, vystoupení kejklířů a podobně.

Na slavnost byli pozváni i primátoři statutárních měst České republiky, kteří jednali o společných problémech už od pátku v hotelu Bristol. Jedním z témat bylo také vybírání pokut za dopravní přestupky strážníky městské policie a podobně. „Někteří z primátorů zůstanou na víkendové oslavy ve městě,“ doplňuje informace Lukáš Pokorný.

V sobotu odpoledne bude od půl čtvrté diskutovat před Thermalem s lidmi i vicepremiér ČR Alexandr Vondra. Bude mimo jiné vysvětlovat, co obnáší naše předsednictví v Evropské unii a podobně. Pro zájemce bude k dispozici i řada vysvětlujících a propagačních materiálů.

Součástí Vondrova vystoupení bude program folklorního souboru Dyleň.

Víkendové oslavy založení města budou stát radnici, tedy daňové poplatníky, celkem 1,2 milionu korun. Pro objektivnost je třeba dodat, že součástí rozpočtu je i slavnostní sobotní galavečer v Grandhotelu Pupp, který je ovšem městem pořádaný jen pro pozvané hosty.

„Kolik budou stát jednotlivé akce, to v tuto chvíli nevím. Tyto údaje budeme mít k dispozici přibližně za dva týdny. Zdůrazňuji však, že na oslavy přispěla společně s městem i řada sponzorů,“ dodal Pokorný.