Krize ve stavebnictví? V Karlových Varech rozhodně ne. V tomto městě se naopak staví a stavět bude. A kvůli tomu se k zemi bude poroučet Barandov, léta opuštěný objekt na Hůrkách.

„Žadatelem o demolici je firma RCI Management, společnost s ručením omezeným. Územní rozhodnutí je vydáno na obytný komplex, v němž bude přibližně pětadvacet bytových jednotek. Počet se ale může podle přání investora ještě změnit,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu. Areál budou tvořit dva domy. „Jeden objekt pět nadzemních podlaží s maximální výškou 17,5 metrů. Další objekt má maximální výšku 9,8 metrů. Podlažnost zde není stanovena,“ dodal mluvčí.

Investor RCI–Management má síldo v Praze a jednatelem je Boris Denissenko, společníkem je firma Vidon ruských majitelů.

Proti výstavbě zdejšího plánovaného objektu se lidé už jednou protestovali. Původně měl mít osm pater. „Kdyby to byl nový dům vysoký jako stávající, pak bychom nic nenamítali. Ale protože kolem jsou vesměs rodinné domy, výškovou budovu zde rozhodně nechceme,“ uvedla Jiřína Plačková.

Zcela nový bude bytový dům, který roste vedle bývalého muzea na Zámeckém vrchu. Ten bude mít jedno podzemní a čtyři nadzemní podlaží. „Počet bytových jednotek je zde stanoven na devět,“ upřesnil Kopál. Investorem je firma BS–Victoria. Jednatelem byl do letošního dubna Milan Špička, nyní je jím Olga Lesnichenko se společníky Vadom Investments Limited z Bahamského společenství. Pozemek podle magistrátu nikdy nepatřil městu a územní plán zastavění plně umožňuje.

V zatáčce na staré pražské dokončuje bytový komplex se třemi objekty, z nichž nejvyšší má osm nadzemních podlaží, firma Čerus. jednatelem je Nikolay Tcheremisinov.

Kritizovaný objekt Gaspar Haus ruských investorů v Doubí byl pozastaven dokud nedoplní podklady. „Pokud je dodá, může být řízení obnoveno a účastníci budou s novými skutečnostmi seznámeni,“ uvedl mluvčí magistrátu.

U projektu Senior Resort ve Staré Roli se momentálně řeší majetkovprávní vztahy a územní řízení zde ještě nezačalo. Do konce roku by měla být naopak dokončena výstavba Rýnského dvora, bývalého Therminusu v Divadelní ulici. Původními investory byly karlovarské firmy Baustav, Thermia–Bau a Tima, Nyní je jedniným akcionářem společnost Daar Company se sídlem v hotelu Aberg.