Národní garda, kterou zřídila krajně pravicová Národní strana, se chystá už ode dneška hlídkovat před školou Jana Amose Komenského v karlovarské čtvrti Horní Drahovice.

Důvodem mají být opakovaná napadení žáků zdejší školy údajně romskými dětmi.

Osm členů Národní gardy už v sobotu monitorovalo v Drahovicích terén. Obcházeli místní obyvatele a nabízeli jim právní i fyzickou pomoc v případě útoků Romů.

Řada Romů žije v drahovické ubytovně Drahomíra. I tam se gardisté za doprovodu policistů v sobotu vydali.

K prvním potyčkám došlo před drahovickou školou už letos v zimě. Někteří žáci si stěžovali, že je obtěžují romské děti, které jim sprostě nadávají, výjimkou neměly být ani krádeže mobilních telefonů.

Od té doby si řada rodičů raději pro své děti do školy dochází. Jinak tomu nebylo ani včera.

Oslovení rodiče však, až na jednu maminku, asistenci Národní gardy před školou odsuzují.

„Celá tato situace mě velmi udivuje. Od čeho máme policii a strážníky, když jejich práci má suplovat Národní garda? Podle mě jde o velké pochybení ze strany ministerstva vnitra. Tento stav není dobrý. Vždyť do policie se investuje tolik peněz,“ nechápala Marie z Plzně, která si přišla do školy pro svou devítiletou vnučku.

Paní Kateřina, jejíž syn chodí do první třídy, nemá právě dobré zkušenosti s romskými obyvateli Drahomíry. „Není výjimkou, že po mně hází kameny. Nelíbí se mi ale, že se tento problém takto paušalizuje a že všichni říkají, že na vině jsou jen romské děti. Kdyby tady hlídkovali policisté, tak bych to brala, ale přítomnost Národní gardy se mi příliš nezamlouvá,“ konstatovala.

Stejný názor má i tatínek Pavel z Toužimi, jehož dvě dcery navštěvují v Drahovicích 2. a 6. třídu. „Určitě by to měla řešit policie, protože strach o naše děti pochopitelně máme, ale ne tito lidé,“ poznamenal otec školaček.

„Dalo se to čekat,“ poznamenala k aktivitám Národní gardy Jindra Burzičová, matka Andrey, která navštěvuje první třídu školy. „Nikdy jsem se s problémy nesetkala. Dcera přitom chodí do třídy s romskými dětmi,“ doplnila. Hlídky Národní gardy ale vítá. „Kdyby tady hlídkovali policisté, nemuselo to dospět tak daleko. Děti si musíme hlídat. Andreu nepouštím samotnou ani před dům,“ dodala matka, která bydlí nedaleko školy.

„Situaci v této lokalitě nepodceňujeme. Město udělalo dost pro to, aby se uklidnila. Svědčí o tom i zvýšená hlídková činnost strážníků městské policie,“ uvedla Jana Petříková (ČSSD), náměstkyně primátorky. „Problém budeme dále řešit 1. července na zasedání rady. Připadá mi však zbytečné dělat taková gesta pouhý týden před koncem školního roku,“ dodala Jana Petříková.

(jako)

Co se chystá?
Citace zemského velitele Národní gardy (NG) Michala Kubíka:
Příslušníci NG zahájí z rozkazu zemského velitele dne 24. června v 7:15 monitorovací činnost zákonných občanských hlídek v prostoru ZŠ Jana Ámose Komenského.
Patroly NG bez identifikačních znaků budou přítomny v okolí školy denně do konce školního roku, a to při zahájení školního dne, jeho ukončení, a v odpoledních hodinách.

Policie: Protiprávní jednání dětí u drahovické školy nepodceňujeme

Jak vypadá situace u Základní školy J. A. Komenského v Drahovicích? Jaký byl vývoj protiprávního jednání dětí? Jaká opatření přijali policisté? A co si myslí o aktivitě Národní gardy, která zde začne ode dneška hlídkovat?

Na tyto otázky odpověděla mluvčí karlovarských policistů Zdeňka Papežová:

„První případ se odehrál 22. února kolem 13.30 hodiny na střeše výměníku před středním odborným učilištěm. Nezletilí pachatelé povalili na zem stejně starého chlapce a odcizili mu mobilní telefon. Věc byla řádně prošetřena a následně odložena z důvodu nízkého věku pachatelů. Odcizený telefon byl chlapci vrácen zpět.

Druhý případ se stal kolem 13.15 hodiny dne 21. května v Mozartově ulici. Týkal se fyzického napadení, kde nezletilý chlapec udeřil pěstí do obličeje stejně starého chlapce. Přičemž druhý pachatel měl ohrožovat napadeného nožem.

Ve třetím případě podle svědectví žaček měli neznámí pachatelé napadnout neznámou dívku. Policisté případ důkladně prověřili a prošetřili. Poškozenou se nepodařilo zjistit, tudíž ani údajné pachatele.

Čtvrtý údajný případ napadení, k němuž mělo dojít minulé pondělí u rozestavěného dětského hřiště, nebyl oznámen na policii.

Protože Policie ČR nepodceňuje podobná jednání dětí či mládeže, přijala ihned po prvním únorovém napadení opatření, jehož součástí je zvýšený výkon hlídkové služby v okolí míst, kde došlo k protiprávním jednáním. Důraz je kladen zejména na dobu konce vyučování.

Během preventivních opatření policie spolupracuje s vedením školy. Hlídkovou činnost provádí jak uniformovaní, tak neuniformovaní policisté.

Činnost některých členů Národní strany chápeme jako jejich soukromou iniciativu. Kromě jiného je jejím cílem dosáhnout zviditelnění činnosti uvedené strany. Policie ČR nemá zatím informace, že by porušili zákon. Doporučujeme občanům, aby se s důvěrou obrátili na Policii ČR v případě, že se stanou obětí nebo svědkem jakéhokoli protiprávního jednání.“

(koz)