V pátek 14. a v sobotu 15. srpna se v Božičanech konaly oslavy výročí 650 let od založení obce. Organizátoři nic nepodcenili a nabídli tak pestrý program, že by si v něm něco zajímavého nenašel pouze kovaný škarohlíd. Hudba, známé osobnosti, program pro děti, historická řemesla a další zajímavosti si přilákaly na místní fotbalové hřiště davy lidí.

„Snažili jsme se, aby bylo opravdu pro každého něco zajímavého. Proto zde hrají rockové i country kapely, konal se exhibiční zápas známých osobností a také například nabízíme stánky s lidovými řemesly a podobně,“ uvedl Jan Gebauer, starosta Božičan.

Z hudebního programu se lidem představili například kapely Pouličníci, Švejk band, Roháči. Vrcholem dvoudeního maratonu zábavy pak byl koncert zpěváka Petra Bendeho, kterému předskočili Karlex nebo Nasty. „V hudbě jsme mysleli i na seniory, protože v pátek večer zde hrála dechovková muzika. Sobota pak byla o country a také rocku,“ dodal starosta.

Program připravila božičanská agentura TrampArt. „Jsme za tuto dramaturgii velmi rádi, protože přilákala i řadu návštěvníků z dalších měst a obcí. Sešlo se tady i dost rodáků z Německa, kteří přijeli zavzpomínat. Jsme také velmi rádi, že nás podpořil kraj, který nám na oslavy přispěl,“ doplnil Gebauer.

Velkému zájmu se tradičně těšila lidová řemesla. „Jsou tady k vidění například kováři, vyrábějí se zde ručně dělané svíčky a krajky. Lidé mají skutečně velký zájem, což mě těší. Program je koncipován velmi dobře a asi nenajdete nikoho, kdo by se zde nudil,“ zhodnotil oslavy šestisetpadesátého výročí Oskar Budský, ze stánku s krajkami.