Zatímco karlovarské realitní kanceláře nabízejí Karlovarákům byty za pět až deset milionů korun, sociálně slabší rodiny si o bytu v lázních mohou nechat jen zdát. A u města naději na bydlení hledat nemohou. Poslední byty, které město vlastní, se rozhodlo prodat.

„Tato situace se řeší vlastně už rok. Po tuto dobu diskutujeme, jak s byty naložit. Nyní máme dvacet až třicet bytů volných, ale zatím jsme nenašli shodu, jakým způsobem je privatizovat. Zda licitací, tedy dát přednost nejvyšší nabídce, nebo losem,“ uvedl Jaroslav Borka (KSČM), vedoucí bytové komise karlovarského magistrátu. Ten je bytovou politikou radnice téměř roztrpčen.

„Pokud by šlo o havárii či bychom museli řešit přestěhování lidí kvůli jiným problémům, pak nemáme, kam bychom je dali. Zbývají jenom ubytovny,“ vysvětlil problém Borka.

Podle Borky zatím neexistuje koncepce bytové politiky ve městě. Zastupitelé ji totiž řeší už rok a stále není dokončena. Na dotaz, zda radnice skutečně zvažuje i prodej ubytoven, konkrétně Drahomíry, Borka odpověděl, že o tom ví, ovšem zatím není o ničem rozhodnuto.

„Bytový fond města se neustále rozprodává, a bytová komise ztrácí opodstatněnost. Město mělo nedávno ve vlastnictví tři tisíce bytů, ovšem dnes jich je pouhých patnáct set. A ty jsou obsazené,“ vysvětlil.

Magistrát má k dispozici i tak zvané služební byty v Mozartově ulici, z těch ale zbývá volný pouze jeden.

„To je rezerva. Tyto byty mají v pronájmu lidé, kteří pracují pro karlovarský magistrát, například ředitelka mateřské školy, základní školy a podobně. To myslím, že je v pořádku, protože u nich se nájemní smlouva posuzuje každý rok, a pokud by tito nájemníci už nepracovali pro magistrát, byt by museli opustit,“ vysvětlil Borka.

To se stalo v případě bývalého šéfa Karlovarského symfonického orchestru Formáčka. „Když u této příspěvkové organizace skončil, byt vrátil městu,“ uvedl Borka. Podle něj ale Karlovým Varům citelně chybějí startovací byty, i když i on si je vědom toho, že právě tyto byty by po jednom roce nájemní smlouvy získalo město zpět od nájemníků jen s velkými obtížemi.