Dobrodruzi Andrea a René pokračují ve své cestě po Africe. Nyní nám exkluzivně napsali své zážitky z Keni.

Keňa

"Z divoké Etiopie jsme zadní západní cestou kolem jezera Turkána a téměř bezlidnaté a bezzvěrnaté suché prašné krajiny sjeli přímo do srdce Keni. Kamenité a písčité cesty lemovaly vesničky a malá městečka kmenů Turkana a Samburu, je mnoho dalších kmenů, které bohužel od sebe nejdou dobře rozeznat, neboť svůj tradiční oděv vyměnily za méně tradiční evropský. Samburu a Turkana stále pobíhají ve svém typickém oblečení, zdobení mnohobarevnými náhrdelníky a náramky z korálků, mimo jiné dovážených z České republiky.

Konečně asfaltová silnice nás svedla na západ, jihozápad Keni k Viktoriinýmu jezeru a do oblasti Masajů. Zadní rozbahněnou cestou Trans Mara, chytlo nás první pořádné období dešťů, jsme za šera přijeli do malého městečka Lolgoria. Z jednoho přenocování jsme zůstali týden a poznávali taje masajské kultury. Jak zručně dokáží během méně než hodinky zabít, stáhnout a naporcovat kozu či ovci či jakým způsobem v jednotlivých vesničkách žijí a jaký je systém rozestavění domků.

Ženy jsou stavitelkami a každá má svůj, staví je pomocí větví jako konstrukce, na kterou „plácají“ směs hlíny a kravských bobků, střecha ze slámy. Muž nevlastní žádný, přebíhá od jedné ženy k druhé.

Jejich hlavní stravou je maso, mléko a med. V některých vesnicích oheň stále rozdělávají starým způsobem za pomoci dřívek. Poštěstilo se nám a i Andrea mohla navštívit místo v buši, kam běžně dle tradice žádná žena nesmí, zabití krávy či kozy uprostřed lesa je hodno pouze mužů a při celodenním grilování a vaření a pojídání pouze masa a zapíjení mlékem všichni muži a stařešinové probírají situaci ve vesnici a v kmeni.

Příjemnou noc jsme strávili při velikém ohni nad národním parkem Maasai Mara, poslouchali řvoucí lvy, hyeny a po okolí podupávající pakoně a zebry. Po nádherném týdnu jsme prašnou cestou přes Narok pokračovali na východ konečně pravé africké země, zaplavat si v Indickém oceánu a užívat si krásných bílých pláží, posetých kokosovými palmami," líčí své zážitky Andrea.

Cestu Andrey a Reného po Africe sledujeme i nadále.