Třetí část

Hafiz nám představil mladého, šikovného, černočerného Jabira. Vždycky je lepší mít po ruce místního, nejenže se lépe komunikuje, ale člověk se také dostane tam, kam by se mu to samotnému nepodařilo, dozví se spoustu zajímavostí přímo ze zdroje. Najímáme si tedy na příští dva dny Jabira jako našeho osobního průvodce.

Spolu s jeho kamarády z kanceláře SPLA/M (Sudan people’s Liberation army/movement - Súdánská lidově osvobozenecká armáda) nám pro začátek vysvětluje, co, jak a proč se tenkrát na počátku 80. let stalo, kdy se tento relativně poklidný kraj změnil v krvavé peklo. Po 22 letech v lednu roku 2005 jižní černý Súdán a severní arabský Súdán podepsaly příměří, ke kterému vládu přinutily i jednotky OSN. A díky tomu, že je tu prozatím relativní klid, můžeme tuto zajímavou část navštívit.

Jabir byl výborným průvodcem, provedl nás po okolí mezi vesničkami s kulatými hliněnými staveními s rákosovou střechou zvanými „ghotiya“, krajina byla vyprahlá a suchá a k tomu ostré slunce vytlačilo teploměr opět na nějakých 45°C, ve stínu pod stromy posedávají vesničané a u sklenky vody, kávy či čaje debatují. Od května do října je to pravý opak, vše zelené a rozbahněné, i děti mají velké prázdniny, neboť se nelze nikam dopravit – je období silných dešťů.

Jako v celém Súdánu, tak i zde je hlavní zemědělství. Skot, kozy a velbloudi spolu s plantážemi sezamu, prosa a bavlny jsou rozložené všude po okolí. Zastavili jsme se i na trhu plném secondového oblečení z Evropy, čínských krámů a místních produktů, jako byl arabský gumovník, ovoce, zelenina, mléko, olej, vejce, smažené placičky z cizrny „falafel, v Súdánu spíše tameeya“, kovářské výrobky a mezi tím vším i africké chipsy. Restované kobylky nevypadají vábně, ovšem chutnaly právě jako chipsy. A jsou zdravé!

Jabir plánuje návštěvu okolí a více než čtvrt století starého kmene o celkové populaci cca 2000 obyvatel, který dal jméno městu Kadúglí, původně zvanému Kodogole. Zastavili jsme se v nejstarší vesnici Hadjaralmak. Náčelník “Mak” Mohama Rahal Mohamad Rahal byl potěšen naší návštěvou.

Původními obyvateli dnešního Súdánu byli černí lidé, zvaní Meroitic people, až do roku 641, kdy podlehli nájezdům Arabů - Egypťanů, kteří s sebou přivezli tzv. islámskou válku a značně potlačili křesťanství. V 19. století arabský obchod s černými otroky a se slonovinou plně rozkvetl. Od té doby se Súdán potýkal s nadvládou Arabů, která se prolínala s vlivem Britů. Nakonec nastoupil vládu Bašír, který důrazně dává najevo nenávist k černé části této země.

Andrea Kaucká, René Bauer