Čilou korespondenci vede nyní karlovarský magistrát kvůli Císařským lázním s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Město musí tomuto úřadu zodpovídat řadu dotazů na převedení cenného objektu Karlovarskému kraji a navíc potvrdit, že nemovitost nebude novým nabyvatelem využívána ke komerčním účelům.

Kraj přitom hodlá v Zanderově sále zřídit kavárnu a městským institucím, například Karlovarskému symfonickému orchestru a Infocentru účtovat pronájem.

„V případě, že by kraj poskytoval služby na komerčním základě, například by pronajímal sály nebo provozoval v objektu ubytovací či hotelové služby, mohlo by se v případě prodeje lázní za zvýhodněnou cenu jednat o poskytnutí veřejné podpory,“ píše se v dopise ÚOHS radnici.

Císařské lázně prodalo město kraji za jedno procento z ceny znaleckého posudku. Radnice totiž souhlasila s tím, aby kraj 99 procent kupní ceny proinvestoval. Za prodej tohoto historicky cenného objektu získala radnice pouhých šest milionů korun.

Podle náměstka Tomáše Hybnera město při prodeji Císařských lázní vždy úzkostlivě dbalo na dodržování pravidel zákazu nedovolené veřejné podpory. „Do kupní smlouvy byla zakomponována ustanovení, kterými je kraj upozorňován na problematiku zakázané veřejné podpory a ten se ve smlouvě výslovně zavazuje, že bude Císařské lázně užívat pouze způsobem, kterým tato pravidla neporuší,“ uvedl v dopise ÚOHS Hybner.

Karlovy Vary podle Hybnera učinily veškeré kroky k tomu, aby předešly a zamezily možnosti veřejné podpory. Pokud nabyvatel smlouvu poruší, pak by musel Císařské lázně vrátit zpět městu.

Tato odpověď ale Úřadu pro hospodářskou soutěž nestačí.

„Naše šetření není definitivní a zvažujeme odeslání dalšího dopisu. Zajímá nás, jaké podmínky využití objektu město stanovilo, a i když se kraj zavázal, že nebude objekt využívat na komerční bázi, je nutné posoudit, jak bude provoz ekonomicky zajištěn. Město nemůže přenášet odpovědnost na kraj,“ uvedl Kamil Rudolecký, místopředseda ÚOHS.

Podle hejtmana Josefa Pavla jde o úsměvnou epizodu, z níž se dělá nepřekonatelný problém. „My v objektu nechceme podnikat za účelem zisku, ale chceme zde vybudovat standardní služby na evropské úrovni. Pak se můžeme dohadovat, zda v Zanderově sále zřídit kavárnu nebo čítárnu. Kvalitní služby přece nespadají do kategorie podnikání, ale jde o zázemí pro návštěvníky. Navíc musíme pro lázně najít odpovídající program a náplň, vždyť provozní náklady budou v řádech milionů korun,“ uvedl hejtman.

Podle hejtmana neexistuje jednotný výklad veřejné podpory. „Budeme to řešit případ od případu,“ uzavřel Pavel.

Císařské lázně
O dotaci na opravu Císařských lázní chce kraj požádat Evropskou unii. Jde o půl miliardy korun. Stamiliony bude muset do objektu vložit také Karlovarský kraj. Nyní se připravuje výběrové řízení na projekt. V objektu má být krajské muzeum a další kulturní instituce. Vstupné a občerstvení není podle hejtmana neoprávněná podpora.