Dovybavení a úprava karlovarského letiště, přesněji výstavba moderní odbavovací haly futuristického vzhledu, by měla být kompletně dokončena na přelomu letošního a příštího roku. Náklady investice se odhadují asi na 93 milionů korun. Kraj, jakožto vlastník letiště, počítá s penězi z Evropské unie.

Člen monitorovacího výboru Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad Radan Večerka (SZ) tvrdí, že peníze z Evropy krajský úřad na letiště určil předem, bez výběrových řízení, veřejné kontroly a tedy proti filozofii přerozdělování bruselských financí.

„Krajská politická reprezentace si zalobbovala. O milionech na letiště rozhodla dopředu, předem bylo jasno, kam peníze z ROP půjdou,“ kritizuje Večerka s tím, že podle pravidel přísunu peněz z evropských fondů by měly být peníze koordinovány podle veřejné poptávky, veřejností by měly být kontrolovány, měly by mezi sebou soutěžit nejlepší projekty.

„Nemám nic proti letišti, ale v tomto případě prostě rozhodli samotní úředníci, jde o lobbistické řešení. Je zásadně špatně, že kraj, vlastník letiště, platí z EU sám sobě, bez zmíněné kontroly veřejnosti. Jestliže mohou takto bez výběrových řízení na nejlepší projekty skutečně rozhodnout, pak dobrá, ale nehrajme si divadlo s hodnocením projektů a výběrovými řízeními. Je to zcela zbytečné. Karty byly přece už dávno rozdány,“ pokračuje politik.

Podle mluvčí kraje Andrey Bockové jsou dotace na modernizaci letiště v pořádku.

„Je nutné zdůraznit, že výstavba haly letiště je pouze jedním z mnoha projektů, na jehož financování chce kraj využít finance z ROP. Dále jsou peníze z ROP poskytovány na základě principu soutěže mezi všemi podanými projekty v dané oblasti a do data ukončení hodnocení a podpisu smlouvy o poskytnutí dotace nemá nikdo zaručeno, že peníze, o něž žádá, skutečně dostane,“ říká Bocková.

Uvedla, že i s ohledem na už dokončené etapy modernizace letiště a jeho předpokládaný rozvoj přijala rada a zastupitelstvo kraje rozhodnutí o zahájení stavby nové haly ještě před obdržením výsledků vyhodnocení.

„Systém ROP umožňuje zahájit realizaci akce a tím i čerpání uznatelných nákladů dnem podání žádosti o peníze z ROP. Této možnosti kraj využil,“ dodává Bocková.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel říká: „Jestliže Radan Večerka kritizuje způsob, jak se přidělily peníze na modernizaci letiště, potom ať se obrátí přímo na Brusel a kritizuje Evropskou unií zavedená pravidla. Jinak je to pláč na špatném hrobě. My na krajském úřadě jsme postupovali správně a oprávněně,“ dodává Pavel.